Sparepærer holder ikke hva de lover
Visse ting forundrer meg. Som hvor lenge sparepærer varer… Produsentene påstår at sparepærer kommer til å vare i åtte eller ti år, noen endatil i tjuefem år. For å kompensere for dette, må kunden betale en god del mer må vite. Forskning er kostbart, og produsentene må ta høyde for at det går lengre tid mellom hvert pæreskift. Tilbake til overskriften: Sparepærer – hvor lenge varer de egentlig?
Hvis det kommer til å gå slik som fabrikantene påstår eller for den saks skyld spår… For dette er jo nærmest et veddemål. De som lager sparepærer, vedder på at pæren vil holde hva de lover; sparepærer kommer til å lyse lenge – veldig lenge! Noen av dem bortimot en hel generasjon…!
Sparepærer med urovekkende tendens
Men jeg må si at jeg sterkt betviler produsentenes løfter og garantier, først og fremst fordi min egen “forskning” viser en annen og lite flatterende tendens tatt i betraktning av sparepærenes produsentspådde lange levetid. For jeg har også for lengst tatt i bruk den nye teknologien. Vi er jo blitt tvunget til det. Edisons glødelamper duger ikke lenger nå, den bruker for mye strøm. Dessuten er det snart totalforbud mot å produsere og importere dem, med mindre forbudet allerede er iverksatt…
Sparepærer er løsenet, og produsentene nærmest fallbyr hverandre med hensyn til forventet levealder. Men de kan umulig ha belegg for alle sine påstander! For hvordan skal en ellers kunne forklare følgende opplevelser: Undertegnede har hatt for vane å skrive med tusj på sparepærens sokkel, datoen da sparepæren ble tatt i bruk første gang. Og når tre sparepærer fra tre ulike produsenter i løpet av de siste to årene har måttet gi tapt opptil seks år(!) før forventet levetid var ute, så er det lov til å stille spørsmålstegn ved hele systemet. Sparepærer holder tydeligvis ikke mål. De varer på ingen måte så lenge som produsentene garanterer. For et par dager siden var det nok en sparepære som bukket under før tiden. Denne gangen en fra IKEA. Den forrige var produsert av Philips. Den første som sviktet, husker jeg ikke navnet på, men den var kjøpt hos Coop.
Sparepærer humbug?
Dette grenser til humbug! Her betaler vi dyrt for en vare som ikke holder det den lover. Jeg har likevel en mistanke om at kun et fåtall brukere gjør som jeg; skriver på datoen da pæren ble tatt i bruk første gang. Kanskje skulle du også begynne å gjøre dette? Jeg tror du vil bli forbauset når du ser hvor kort den varer i forhold til det du ble forespeilet. Jeg har tre ganger klaget til tre ulike produsenter eller forhandlere, og hver gang er jeg blitt trodd, hver gang har erstatningen har aldri vært langt unna.
Berg av defekte sparepærer?
For jeg er overbevist om at dette er i ferd med å bli et problem. For her er det øyensynlig flere produsenter som har tatt – og fremdeles tar – munnen for full, og lover mer enn de kan holde. Men så lenge folk er villig til å betale merkostnadene for sparepærer – og samtidig tror at investeringen vil lønne seg i det lange løp, og de aller fleste kundene har et forholdsvis sløvt forhold til når de faktisk tok sparepæren i bruk, så spekulerer produsentene i at mange kunder bare vil kjøpe nye sparepærer – uten å reflektere, eller for den saks skyld kunne dokumentere, at sparepæren ikke lyste særlig lenge. Ikke stort lenger enn en god gammeldags lyspære pleide å gjøre, en lyspære som dessuten var billigere – betydelig billigere. Den trakk imidlertid for mye strøm, noe som altså ikke er bra for miljøet. Men bra for miljøet er vel heller ikke det berget av sparepærer som tydeligvis er i ferd med å bygge seg opp. Fordi sparepærer ikke holder det de lover og må skrotes mye tidligere enn lovet…