Magisk gode Monkey bread!
En genial kombinasjon av kanelboller og brytebrød. På amerikansk kalles det for Monkey bread. Små boller dyppes i smør og rulles i en mix av kanel og sukker. Deretter legges de lagvis i en kakeform. Fordi bollene ligger tett sammen i formen, vokser de under stekingen inn i hverandre samtidig som sukkeret karamelliseres og gir en smashing god smak. Dette er boller som de fleste digger, men spesielt sunne er de jo ikke. I et barne- eller familiebesøk gjør de absolutt susen. Monkey bread-kaken settes på bordet, og så får gjestene bryte av hver sine biter inntil magen sier stopp. For boller av Monkey bread gjelder definitivt at magen blir mett før øynene.
Ingrediensene til Monkey bread er:
Gjærdeig:
500 g hvetemel
50 g sukker
1 ts kardemomme
1/4 ts salt
3 dl melk
1 egg
15 g fersk gjær (eller 1/2 pose rød tørrgjær)
75 g smør
Til dypping:
125 – 150 g smør (smeltet)
150 – 200 g brun farin
3 ts kanel
Stekes på nederste rille ved 190 grader (over- og undervarme) i 35-40 minutter, til kaken er gjennomstekt. Dette avhenger av størrelsen på formen og stekeegenskapene til ovnen din. Når kjernetemperaturen er 96 grader, er kanelbollene gjennomstekt – og karamellisert!
Slik går du frem for å lage Monkey bread:
Klikk her for å se hvert steg i prosessen med karamelliserte kanelboller.
Foto øverst: Hanne Norstrand. Tegning: creozavr (Pixabay). Oppskriften er fra Trines matblogg. Foto av sjokoladekake: huntlh (Pixabay)