Karamelliserte kanelboller; Monkey bread. Oppskrift.

Monkey bread. Magiske, karamelliserte kanelboller for liten og stor.

Magisk gode Monkey bread!

En genial kombinasjon av kanelboller og brytebrød. På amerikansk kalles det for Monkey bread. Små boller dyppes i smør og rulles i en mix av kanel og sukker. Deretter legges de lagvis i en kakeform. Fordi bollene ligger tett sammen i formen, vokser de under stekingen inn i hverandre samtidig som sukkeret karamelliseres og gir en smashing god smak. Dette er boller som de fleste digger, men spesielt sunne er de jo ikke. I et barne- eller familiebesøk gjør de absolutt susen. Monkey bread-kaken settes på bordet, og så får gjestene  bryte av hver sine biter inntil magen sier stopp. For boller av Monkey bread gjelder definitivt at magen blir mett før øynene.

Ingrediensene til Monkey bread er:

Gjærdeig:

500 g hvetemel

50 g sukker

1 ts kardemomme

1/4 ts salt

3 dl melk

1 egg

15 g fersk gjær (eller 1/2 pose rød tørrgjær)

75 g smør

 

Til dypping:

125 – 150 g smør (smeltet)

150 – 200 g brun farin

3 ts kanel

 

Stekes på nederste rille ved 190 grader (over- og undervarme) i 35-40 minutter, til kaken er gjennomstekt.  Dette avhenger av størrelsen på formen og stekeegenskapene til ovnen din. Når kjernetemperaturen er 96 grader, er kanelbollene gjennomstekt – og karamellisert!

Sjokoladekaken som overgår det meste. Denne digger alle barn!

Slik går du frem for å lage Monkey bread:

Klikk her for å se hvert steg i prosessen med karamelliserte kanelboller.

Foto øverst: Hanne Norstrand. Tegning: creozavr (Pixabay). Oppskriften er fra Trines matblogg. Foto av sjokoladekake: huntlh (Pixabay)

La andre få vite om dette innlegget..