Leker til barnebesøk (13) – bl.a. den superpopulære «Morderen»

Www. Johnsteffensen. No

Leker til barnebesøk 

Del 13 – Leker til barnebesøk der alle gjester er med

Tre favoritter i barneselskap 

Barneleker er en flott aktivitet i ethvert besøk. I en tid der unger flest fyller dagene med nettbrett, dataspill, filmer o.a., eller bursdagsbarnet tar gjestene med seg til et spisested, en kino, et aktivitetssenter eller lignende, er det å leke sammen hjemme hos noen kanskje det mest populære en kan finne på. Og når en først har funnet et knippe leker, så er ungene grepet av basillen. De vil leke mer – mye mer, for dette er noe de ikke gjør så ofte ellers. Her følger tre nye leker til barnebesøk: 

Prøv også: Leker til barnebesøk (1)

 

ALLE MED…   NR 7   :mrgreen:  

Seks substantiver

Alle deltakerne sitter i en sirkel. Mens det spilles musikk sendes en liten ball e.l. fra hånd til hånd mellom deltakerne. Leklederen stanser plutselig musikken og roper ut en bokstav. Han eller hun som akkurat da holdt ballen, sender den umiddelbart videre rundt i sirkelen, samtidig som han/hun roper ut seks substantiver (dvs. navn på noe) som alle begynner på den bokstaven leklederen valgte. Mens substantivene ramses opp, går ballen videre fra hånd til hånd. Den som holder på å finne på navn, må være ferdig med de seks substantivene før ballen har kommet rundt en gang i sirkelen. Hvis han/hun ikke klarer de seks substantivene innen ballen er kommet tilbake, er denne deltakeren ute av leken. Slik fortsetter den til det bare er en deltaker igjen, dvs. vinneren.

Er det forholdsvis få i besøket, må antall substantiver reduseres, f.eks. til fire. Om en ikke har musikk innen rekkevidde, kan leken fint gjøres ved at leklederen lukker øynene og på et tilfeldig valgt tidspunkt roper «stopp» mens ballen er i bevegelse. Samtidig som han roper «stopp», kommer han også med en ny bokstav. 

Prøv også: Leker til barnebesøk (11) – Leker der alle er med

 

ALLE MED…   NR 8   :mrgreen:   

Appelsinjakt i laken

Alle sitter rundt et stort laken (eller en duk) som samtlige holder stramt mellom seg. En deltaker befinner seg utenfor firkanten, denne deltakeren er jeger. Midt på lakenet ligger en appelsin. Jegeren skal prøve å få fatt i appelsinen ved å bøye seg over skulderen på dem som holder lakenet. Jegeren skal hele tiden være på utsiden av deltakerne og har ikke lov til å trenge seg inn mellom dem. De som sitter, skal gjøre sitt beste for å lure jegeren ved å la appelsinen rulle frem og tilbake på lakenet, hele tiden lengst mulig borte fra jegeren. De som holder lakenet, har ikke lov til å berøre appelsinen, men holde den i bevegelse ved å heve/senke lakenet. Når jegeren får tak i appelsinen, bytter han /hun plass med den som jegeren bøyde seg over da han fikk tak i appelsinen.

Variasjon: En lett fjær kan også benyttes. Denne blåses rundt på lakenet, og så er det jegerens oppgave å få tak i fjæren.

Prøv også: Leker til barnebesøk (12) – Flere leker der alle kan være med

 

ALLE MED…   NR 9   :mrgreen:   

Morderen

Dette er en superpopulær lek som unger elsker, en lek de gjerne kan bruke mye tid på. Alle sitter i en ring. Leklederen forklarer leken med å fortelle at barna skal finne en morder. Om litt plukker lederen ut denne morderen, og han/hun myrder ved å blunke til de andre i ringen etter tur. Dette må morderen gjøre ganske diskret. Den som får øyekontakt med den hemmelige morderen og samtidig blir blunket til av vedkommende, faller straks død om. Dette skjer ved at han/hun umiddelbart legger seg ned på golvet midt i ringen (den drepte er da ute av leken). Han/hun blir liggende slik til morderen er avslørt eller at vedkommende har klart å myrde samtlige. Men en av dem som sitter i ringen, kan ikke bli myrdet, nemlig detektiven. For leklederen skal ikke bare velge en morder i forsamlingen, lederen plukker også ut en detektiv. Detektiven kan som sagt ikke bli myrdet, men bruker sitt vaktsomme blikk for å avsløre morderen. Detektiven har ikke lov til å gjette, men skal gripe morderen på fersken (dvs. avsløre at morderen blunker til en av de andre i ringen). I det øyeblikk morderen avsløres av detektiven, plukkes det ut en ny morder og en ny detektiv. Selve utvelgelsen av morderen skjer ved at alle deltakerne (de som sitter på stolene) holder hodet bøyet i fanget og holder øynene lukket. Så går leklederen rundt dem alle (på utsiden av ringen/bak ryggene), og mens leklederen tar denne runden rundt, dunker han en av gjestene forsiktig på ryggen. Dette er tegnet på at denne gutten eller jenten skal være morder. Når leklederen har tatt hele runden, sier han/hun at det nå fins en morder i forsamlingen. «Jeg har dunket en av dere på ryggen, og den av dere som fikk et lite dytt da jeg gikk rundt, er nå morder. Han/hun må selvsagt ikke fortelle dette til noen. Og før vi starter må vi ha en detektiv. Alle som har lyst til å være detektiv, rekker opp en hånd.» Deretter plukker leklederen ut en detektiv som alle får vite hvem er (også morderen). Fra nå av skal alle se seg rundt i ringen, og dersom noen møter et øye som blunker til dem, er han/hun myrdet. Det er kun morderen som har lov til å blunke. Både detektiv og morder sitter på stolene mens leken pågår. Bare når en ny morder plukkes ut, går en på utsiden av ringen, dvs. den som skal plukke ut ny hemmelig morder til neste runde. Til å begynne med er det leklederen som går rundt ringen på utsiden, men snart får ungene (en om gangen) lov til å velge morder selv ved å ta en runde rundt gruppen mens alle hodene er bøyet og øynene lukket. NB! Detektiven har bare to forsøk. Klarer han ikke å avsløre morderen på to forsøk, startes leken på nytt med ny morder og ny detektiv.

Variasjon: Når barna er blitt flinke i dette, kan leken utvides med enda en morder, dvs. at det er to mordere i gruppen. Det kan også være to detektiver, men ved begge disse variantene forutsetter at forsamlingen er ganske stor.

Se også: Leker til barnebesøk og mange selskapsleker for voksne

 

La andre få vite om dette innlegget..