Sitteplass ved blomsterbed

Blomster og blader tar seg alltid best ut når du ser på dem fra sør og/eller vest. Dette bør du ta i betraktning når du velger hvor blomsterbedet skal plasseres i forhold til sitteplassen. Foto: johnsteffensen. No

Sitteplass ved blomsterbed

Fin tid til å planlegge utvendig sitteplass og blomsterbed. Dette bør du ta hensyn til…

Akkurat nå er en herlig tid for å drømme seg vekk med tanke på hagens blomsterprakt vår, sommer og høst. Nå er en glimrende tid for planlegging, og et godt tips får du her når det gjelder opparbeidelse av en koselig sitteplass i hagen. Mange foretrekker å plante i potter, krukker og kar og bruker sitteplassen som en forlengelse av oppholdsrommet inne. Men hvis du drømmer om en utvendig sitteplass omgitt av vakre blomster, skal du ta hensyn til følgende:

Selve sitteplassen (utenom bedet/bedene) bør aller helst være minst 3 meter bred (til nød 2,5 meter). Dernest skal du ta i betraktning at alle blader og blomster vender seg mot lyset. Dvs. at det ønskede blomsterbedet anlegges der du unngår at blomstene «vender ryggen» til deg. Blomster og blader tar seg alltid best ut når du ser på dem fra sør og/eller vest. Dette bør du ta i betraktning når du velger hvor blomsterbedet skal plasseres i forhold til sitteplassen. 

Et lite tips til; bedet kan også fungere som en levegg mot innsyn. Plant derfor de høyeste blomstene bakerst i bedet. Nærmest sitteplassen plantes de laveste. Ta også hensyn til når de ulike plantene blomstrer. Unngå at alle blomstrer samtidig, men sørg for at det alltid fins blomsterprakt i bedet ved sittegruppen. Sjekk når de ulike plantene blomstrer og la også dette være bestemmende for hvilke planter du velger.

Det kan også være pent med en vintergrønn hekk helt bakerst i bedet. Jeg fraråder tuja på sterkeste, ikke bare fordi den kommer til å bli svært høy om noen år, men ikke minst fordi den etter hvert får et svært omfattende rotsystem som både opptar plass og stjeler næring fra de andre blomstene i bedet. Så velg bort tuja, plant aldri tuja i din hage (i hvert fall ikke hvis hagen er forholdsvis liten).

 

La andre få vite om dette innlegget..