Vekstlys forhindrer at plantene blir tynne og puslete

Vignett til johnsteffensen. No basert pa en illustrasjon av mohamed hassan pixabay

Litt om vekstlys.

Ut i min hage – 1

J designet av mr1313Jeg starter med å skrive noen ord om vekstlys eller plantelys. Det er tiden for slikt nå, i hvert fall frem til midten av april, om du har ambisjoner om å drive frem planter fra frø innendørs. Det er gøy å se at det spirer og gror i pluggbrett og potter, men gleden kan fort bli vendt til fortvilelse hvis plantene blir tynne og puslete. Da har arbeidet vært forgjeves, og plantene får neppe bli med ut i min hage…

Det er her vekstlys kommer inn… Forskjellen mellom suksess og fiasko dreier seg ofte om lyskilden. Her følger noen nyttige tips om vekstlys eller plantelys: 1) Du kan ikke bruke vanlige lamper eller lysrør som plantelys, de duger ikke. 2) Velg spesiallys, dvs. vekstlys eller plantelys som lyser med ca 6500 K (Kelvin). Dette er fullspektrumslys, et svært hvitt, intenst lys som ligger nærmest opp til dagslys. 3) Vekstlyset bør være minst 1200 lumen, men det gjør ikke noe om lumenverdien er høyere. En lyskilde på 1200 lumen må henge like over plantene/jorden, som på bildet nedenfor. Om lampen er hele 30000 lumen, kan den henge i taket og dermed dekke et større område, mange planter.

Les også «Hagedrømmer»
Vekstlys
Vekstlys gir plantene en optimal start innendørs.

Det fins flere gode vekstlys produsert med LED-teknologi. LED bruker mindre strøm og utvikler lite varme. 4) Når du har sådd frø, skal vekstlyset være påslått 18 timer per døgn. Når plantene dukker frem, kan lysintervallet reduseres til 16 eller 14 timer. 5) Kjøp en timer som styrer lyssettingen, dvs. av/på. Husk bare at dersom du bruker LED-lys, bør du ha en to-polet timer. Den bryter strømmen på begge polene, ikke bare på den ene som en vanlig «gammel» timer gjør. LED-lampens levetid avhenger av at du benytter riktig timer, for med LED-lys bør strømmen brytes på begge poler samtidig. 6) Til slutt det med midten av april: Dagslyset er ikke sterkt nok før dette, noe som kan resultere i tynne og puslete vekster selv om spirene befinner seg i en vinduskarm.

Lykke til! 

Du vil ha nytte av å studere «Johns hagekalender – Tidlig vår»

Plakaten «Ut i min hage» er laget av JS med utgangspunkt i en ill av Mohamed Hassan (Pixabay). Bokst. «J» v/MR1313 (Pixabay)

La andre få vite om dette innlegget..