Vinterså nå

I starten på februar kan du vinterså. Johnsteffensen. No

Planteskole: Vinterså ute

Slik kan du vinterså utendørs i februar

Det fins flere innlegg og videoer på nett som viser at det går fint an å så utendørs i bl.a. februar, selv om det er både snø og kuldegrader. Alle blomster og grønnsaker som avslutter sesongen med frø, kan i prinsippet sås utendørs nå. Dette er opplagt plassbesparende for det er grenser for hvor mange vekster man kan ale frem innendørs. En annen fordel er at plantene som spirer frem fra utendørs vintersåing, er 100% klar for bruk i hagen. De trenger ingen herding for å kunne takle den harde overgangen mellom inne- og uteklima.

Vinterså på naturens premisser

Logo johns planteskole. Foto stephanie krist zziuyr. Unsplash
Vinterså utendørs

Vintersåing er på mange måter som å etterligne naturen. Når uteplantene frør seg på høsten og kaster frøene fra seg for å føre slekten videre (skape nye planter som kan vokse frem til neste år) er det ingen såjord, varmematte, vekstlys e.l. som hjelper frøene. Likevel titter det frem nye planter når vårsolen atter får varme opp jorden. Det er dette prinsippet vintersåing langt på vei etterligner.

Flere har nesten sluttet helt med å forkultivere innendørs

Egentlig kan vi så veldig mye på denne måten. Selv har jeg akkurat satt ut en plastkasse med frø fra ruccola, plukksalat, spinat og ramsløk. Om jeg lykkes med dette, vet jeg ikke ennå, men jeg vet at mange andre har gode erfaringer med utendørs vintersåing. Flere skal endatil ha sluttet å forkultivere planter innendørs.

Slik kan du vinterså:

Metoden er godt beskrevet på nettet, men i korthet går den ut på følgende: 

1: Vokseplassen er en gjennomsiktig, gjerne litt stor plastkasse med lokk.

Vintersadd. Mange luftehull oppunder lokket pluss i bunnen. 348x348 johnsteffensen. No
Lag mange huller hele veien rundt like under lokket, samt i bunnen på kassen.

2: For å kunne lykkes, må kassen ha mange luftehull. Disse lages med en skrue eller et bor på en drill. Hullene bør IKKE lages i lokket, men oppunder dette. Glem heller ikke at kassen må ha drenshull i bunnen, laget på samme måte, tett i tett langs kantene.

3: Finn diverse plastemballasjer som f.eks. har vært brukt til yoghurt, jordbær, druer etc.  Alle enhetene må ha drenshuller i bunnen.

4: Plastdingene fylles et stykke opp med vanlig plantejord (ikke dyr såjord). Plasser frøene så dypt som frøposen forteller, og sørg for at jorden er lett fuktig (ikke dryppende våt).

Vintersadd. Nesten klart. Johnsteffensen. No
Frø fra spinat, plukksalat, ruccola og ramsløk er plassert i min plastboks.

5: Plasser plastenhetene i bunnen på kassen. Kassen skal ikke ha annet enn drenshuller i bunnen.

Vintersadd. Legg gjerne litt sno pa pottene. 348x348. Johnsteffensen. No
Om det fins snø, legg et lag oppå jorden før lokket settes på.

6: Om det fins snø, legger du et lag med snø oppå plantejorden/pottene.

Kassen settes pa et stille sted uten noe saerlig med sol
Sett kassen på et sted med lite sol, og la den stort sett få leve sitt eget liv i ukene som kommer.

7: Sett kassens lokk på plass, og plasser plastkassen et sted der det er beskjedent med sol, helst ganske mye skygge. Pass også på at kassen ikke kan bli tatt av vinden.

8: Kassen behøver ikke mye tilsyn, men om den utvikler mye kondens, kan du borre enda flere hull øverst i kassen. Sjekk med jevne mellomrom om jorden er passe fuktig. Er den tørr, dusjer du den litt. Om det samler seg vann i bunnen, må det borres flere huller der. Vær også oppmerksom på at når sola skinner på plastboksen, kan boksen fort bli veldig varm inni. I så fall må du lette på lokket, dvs. lufte ellers kan spirene/plantene krepere.

9: Når våren kommer, vil du oppdage at mange av frøene er blitt til små utplantingsklare vekster, ferdig herdet, sunne og gode.

Sjekk for øvrig denne flotte videoen med Sara Bäckmo som viser hvordan du går frem for å lykkes med vintersåing.

 

 

La andre få vite om dette innlegget..