Svært velsmakende grateng
Fiskegrateng med fiskeboller eller fiskepudding
Selv om fiskeboller eller fiskepudding har erstattet fisk i denne gratengen, er retten likevel meget god. Den står ikke tilbake for vanlig fiskegrateng, snarere tvert imot. Når denne fiskegratengen attpåtil er mye rimeligere å lage, blir det en vinn-vinn-rett. I tider der mange har fått strammere økonomi, kan denne vrien gi rikelig og rimelig middag til en familie på fem. (Om dere er flere, kan mengden makaroni og hvit saus økes noe.)
Du trenger:
1 boks fiskeboller. Den koster ikke mye, og kraften i boksen skal også brukes, så hell ikke den i vasken. Om du ikke har fiskeboller, kan du bruke fiskepudding i stedet.
Videre trenger du 250 gram makaroni, litt melk, litt hvetemel, litt smør, 2 egg, 1 buljongterning, litt kavring, salt, pepper, gulrøtter, poteter samt litt gressløk.
Slik går du frem:
250 gram makaroni, 1 buljongterning og 1,5 liter vann kokes i 10-12 minutter. (Du kan gjerne bruke fullkornsmakaroni.)
Den hvite sausen lages av 3 ss hvetemel, 3 ss smør (eller flytende margarin). Spe med melk pluss kraften fra fiskebollene (evt. grønnsaksvannet fra potetene og gulrøttene) til en passelig hvit saus-konsistens (ikke vandig, men heller ikke kremet). Smak til med salt og pepper. La det småkoke i 5 minutter.
Når den hvite sausen er litt avkjølt, vispes 2 egg inn i den.
Tilsett oppdelte fiskeboller eller fiskepudding i terninger og bland dette i den kokte makaronien.
Deretter heller du alt i en smurt, ildfast form og drysser et lag med knust kavring på toppen + noen klatter med godt smør (meierismør).
Stekes på 180 grader (varmluft) midt i ovnen i ca. 30 minutter. (Følg med på slutten slik at gratengen ikke blir svidd. Hvis den begynner å bli svidd før steketiden er ute, kan du legge aluminiumsfolie på toppen.)
Fiskegratengen serveres med kokte poteter, gulrøtter og smeltet smør (gjerne med gressløk).
Rømme passer også godt til, men er ikke nødvendig.
Beregnet tid: ca. 60 minutter.
VELBEKOMME!
Fiskegratengoppskrift: Åse Steffensen – Fotos: johnsteffensen.no
Dette må være verdens beste focacciabrød