Grove rundstykker. Sunne, luftige, herlige…

Disse grove og sunne rundstykkene gir en fin start på dagen. Foto: john steffensen

Du finner ikke så mange oppskrifter på johnsteffensen.no, men de som fins, har noe ekstra ved seg. De er velprøvd og vellykket. Forsøker du deg på disse oppskriftene, lager du noe som faller i smak hos mange. Slik som disse herlige, grove og sunne rundstykkene basert på havregryn.

Herlige, grove, sunne og luftige havre-rundstykker

Herlige, sunne og grove rundstykker som trygt kan anbefales. Foto: john steffensen
Herlige, saftige, sunne og grove rundstykker som kan anbefales. De går fint an å legge i frysen, og tiner du dem om morgenen som beskrevet i innlegget, blir de deilige rundstykkene klare mens du trekker kaffe og koker egg. Foto: john steffensen

Oppskriften rekker til 18 rundstykker. Det går fint an å fryse dem, og nedenfor selve oppskriften får du tips til hvordan du kan tine rundstykkene på et øyeblikk, samtidig som du beholder en fin, sprø og gyllen overflate. Havre-rundstykkene er knakende gode – og ikke minst sunne. De er ikke tilsatt sukker. (Om du vil, kan du ha 1 teskje honning i melken…)

Du trenger:

  • 400 g grovt mel
  • 500 g hvetemel
  • 100 g havregryn
  • 1 pk tørrgjær evt. 50 g fersk gjær
  • 6 dl melk
  • 125 g smør
  • 1 egg
  • 1 ts salt
  • vann til pensling
  • Frø (f.eks. valmuefrø, sesamfrø, chiafrø til pynt) eller havregryn

Slik går du frem:

Smøret smeltes. Tilsett melk og varm dette til fingervarme, dvs. 37 grader. Rør gjæren ut i blandingen.

Ha deretter blandingen i en bakebolle sammen med egg og salt.

Tilsett det grove melet.

Rør inn havregrynene med en sleiv.

Til sist tilsettes hvetemelet.
 
Kna dette til en fast deig.
 
Når det er gjort, settes deigen i en bolle til heving i 1 time. (Husk plast over bollen.)
 
– – –
 
Sundt & godt er oppskrifter som er sunnere - og oftest også bedre - enn tilsvarende andre oppskrifter. Www. Johnsteffensen. NoEtter at deigen har hevet i ca 60 minutter, has deigen på et bord med litt mel. Rull deigen til en pølse. Del den i 18 like store biter.
 
Hver av disse delene formes runde og legges på et stekebrett eller to. Pensle dem med vann og dryss over litt frø/evt. havregryn.
 
Sett så til heving under kjøkkenhåndkle(r) i en halv time.
 
– – –
 
Etter dette stekes rundstykkene på 225 grader i rundt 10-12 minutter.
 
Avkjøl dem på en rist.
 

Her fins en annen rundstykke-oppskrift som er vel verdt å prøve. Garantert suksess!

 
Shetland sheepdog hverdag. Www. Johnsteffensen. NoNå kan havre-rundstykkene om litt serveres rykende ferske, eller de kan fryses ned når de er blitt kalde. Frys dem gjerne i porsjonspakninger. Til frokost noen dager senere, kan du med hell tine rundstykkene og samtidig beholde en sprø og god skorpe. Det kan du f.eks. gjøre slik: Sett først komfyren i gang; still den inn på 175 grader. Samtidig legges rundstykkene i en lukket plastpose og tines i mikrobølgeovnen i 40 sekunder. La deretter rundstykkene hvile et minutt eller to i mikrobølgeovnen og kjør dem en gang til i 40 sekunder med lukket plastpose. La dem hvile enda et minutt eller to, kjør så for tredje gang i mikrobølgeovnen i 40 sekunder, fremdeles i plastposen. I mellomtiden har komfyren snart nådd 175 grader. Da legges rundstykkene (UTEN plastpose) på stekebrettet. Gi dem 4 til 5 minutter i komfyren, og dermed er de ferdige. (I mellomtiden er eggene også klare, i tillegg til at kaffetrakteren har gjort sitt.)
 
Om du heller vil ta opp rundstykkene kvelden før de skal brukes, kan du neste morgen gi dem en runde i komfyren, dvs. 5  til 6 minutter på 200 grader. Da blir skorpen ekstra sprø.
 
God frokost! ENJOY!
 

Se flere gode oppskrifter

 

 

La andre få vite om dette innlegget..