Barnevennlig pepperkakedeig

Barnevennlig pepperkakedeig som ikke klisser... Johnsteffensen. No

Pepperkakedeig egnet for små og ivrige hender 

God oppskrift. John anbefaler. Www. Johnsteffensen. NoDenne oppskriften er super å jobbe med. Den er ikke klissete, og barna klarer fint å håndtere deigen. Oppskriften er gammel og egner seg også godt til pepperkakehus.  En virkelig barnevennlig pepperkakedeig! 

NB! Deigen blir optimal om den lages minst en eller flere dager i forveien.  

Les også “Lag meiseboller før jul. Det er minst like artig som pepperkakebaking”
 
Dette trengs til pepperkakedeigen:

150 g smør

2 dl sukker (brunt eller hvitt)

2 dl sirup

3 ts kanel

1/2 ts nellik

1 ts kardemomme

2 ts ingefær

3 dl melk

1 egg

2 ts natron

Ca 1 kg hvetemel

 

Gjør slik:

Smør, sukker, sirup og krydder smeltes over svak varme.

Hell så i melk og avkjøl.

Visp i egget. 

Bland natron og mel før det røres i forsiktig (litt av gangen).

Deretter lar du deigen stå kjølig i minst ett døgn.

. . . . .

Kna deigen lett og smidig med fingrene/hendene.

Barnevennlig pepperkakedeig johnsteffensen. No
Deigen kjevles 3-4 mm tykk før den stikkes ut med kakeformer eller tilsvarende. (foto: john steffensen)

Gi barna hver sin deigkule til å kjevle ut på bordet. Bruk gjerne en voksduk om du vil beskytte bordplaten. Tenk også på klærne til de minste. Det blir fort en del mel-søl. Det anbefales å dele ut flere deigklumper (kuler) etter hvert som behovet melder seg. (Ikke alt på en gang.)

Kjevle deigen til 3-4 mm tykkelse (som på bildet).

Sett i gang og stikk ut med ulike kakeformer – evt. lag pepperkakehus.

. . . . .

Stek pepperkakene midt i ovnen på 175 grader i ca 15 minutter.

Om noen av delene trenger renskjæring (f.eks. deler til et pepperkakehus), blir resultatet best om dette blir gjort når kakene (eller delene) fremdeles er litt varme og myke.

Pepperkakene (eller delene til pepperkakehuset) avkjøles en stund på bakeplaten.

. . . . .

Om du ønsker å pynte pepperkakene (eller pepperkakehuset) med glasur, trenger du dette i tillegg:

5 dl melis

1 eggehvite

Litt eddik eller sitronsaft

Rør ovennevnte sammen til en jevn, tykk grøt som er ganske stiv i konsistensen. Glasuren kan fungere både som dekor og som lim for lettere pynt som Nonstop, nøtter, drops, seigmenn e.l.  Små dråper glasur fungerer fint som lim til dekoren.

Men…! Hvis du lager pepperkakehus, må du ha et sterkere “lim” til konstruksjonen: Smelt sukker i en stekepanne og dypp endestykkene av delene som skal festes sammen; tak, vegger og pipe…  Dette bør en voksen gjøre, for smeltet sukker er veldig varmt og bør ikke komme i kontakt med hud og fingre. Plasser delene sammen umiddelbart – før det smeltede sukkeret stivner. Hold delene inntil hverandre til limet har stivnet litt. 

PS! Oppskriften til barnevennlig pepperkakedeig (med 1 kg hvetemel) rekker til en god del pepperkaker i tillegg til et passe stort pepperkakehus.

Pepperkakehus foto line steffensen holmedal
Pepperkakehus. Foto: line steffensen holmedal

Mange spesielt gode matoppskrifter... Www. Johnsteffensen. No

La andre få vite om dette innlegget..