Pasta risotto med erter og bacon.
Enkel, rask og velsmakende middag
Foto: John Steffensen («Risen» på bildet er pastaen Risoni)
I følge TV-kokken Nigella Lawson er Pasta Risotto with Peas and Pancetta svært populær i Italia for tiden. Dette er en meget velsmakende middagsrett som er superenkel å lage. Etter 10-12 minutter er middagen klar. Det er bare en hake med oppskriften; den inneholder pastaen orzo eller risoni. Dette er to navn på samme produkt, men pastavarianten kan være litt vanskelig å få tak i. Enkelte innvandrerbutikker fører imidlertid orzo eller risoni, og når stadig flere får øynene opp for hvor god denne retten faktisk er, og hvor lett den er å lage, tror jeg at orzo/risoni blir å finne i flere matbutikker også. I hvert fall hvis mange etterspør pastaen. Skulle du ikke få tak i den rislignende pastaen, kan du muligens bruke en annen pastasort, i så fall må bitene være små. Merk også at det ikke fins ris i denne risottoen. I så måte et litt misvisende navn. Men konsistensen + det at pastaen ser ut som ris, gjør at risotto-betegnelsen kan forsvares.
Dette trengs til 2 (3) personer:
2 ss hvitløksolje (Garlic Oil)
300 g frosne erter
300 g baconterninger
250 g orzo eller risoni (pasta)
6,2 dl vann
Ca 30-40 g revet parmesan-ost (NB! Du kan like gjerne bruke vanlig revet ost.)
Salt
Smør
Slik går du frem:
♦ Kok opp vann for seg selv (gjerne i en vannkoker).
♦ Ha hvitløksolje i en stekepanne, en wokpanne eller jerngryte.
Ha i baconterningene. Disse stekes til de er blitt gylne og sprø.
Tilsett nå de frosne ertene. (Disse behøver ikke tines først.) Rør litt rundt til ertene har mistet sin «frozen look».
Hell i orzoen (eller risonien). Rør litt.
Ha deretter i kokende vann (fra vannkokeren e.l.). NB! Vannmengden skal alltid være det dobbelte av pastamengden.
Rør bittelitt mens du har i litt salt.
Skru ned varmen og la det putre (koke inn) til omtrent alt vann er blitt absorbert av pastaen.
Gi det hele glans ved å tilsette litt smør.
Til slutt har du i revet parmesan. Rør litt. Ferdig!
PS! Ikke alle er like glad i parmesan, derfor kan du gjerne benytte vanlig revet ost i stedet. Litt mindre italiensk kan hende, men likevel meget velsmakende for oss nordboere