Sett hvitløk nå

Hvitok. Foto congerdesign pixabay

Sett hvitløk nå

S. 150Sommeren er på hell. September regnes som den første høstmåneden. Det er nå det kan dukke opp en og annen frostnatt etter hvert.

Hvitlok. Plansje johnsteffensen. No foto neil dodhier

Om du vil dyrke din egen hvitløk, er september/oktober de beste månedene for setting. For at hvitløken du planter skal splittes opp til fedd, trenger den en lang vekstsesong og minst en kuldeperiode. Til neste år, i juli/august, når bladene begynner å visne, er hvitløken klar før høsting. 

Når du setter hvitløk, gjøres dette ca. 10 cm dypt på et solrikt og lunt sted i hagen. Løken starter å vokse om høsten, for så å fortsette til våren. Husk at hvitløk trenger gjødsel, noe du bør gjøre noen dager før du setter løkene. Glem heller ikke å luke. Hvitløk trives ikke særlig godt sammen med ugress.

Se mange flere nyttige innlegg om hage

Det anbefales sterkt å bruke setteløk som er sykdomsfri, ikke bruk den hvitløken du kjøper i matbutikken. Den som selges der, er ikke beregnet på norsk klima. Den kan dessuten bringe med seg plantesykdommer som du garantert ikke ønsker skal etablere seg i din hage. Glem heller ikke at settehvitløken skal deles i fedd før utplanting. Hvert fedd blir til en ny løk neste år.

Plant med foreskrevet avstand mellom løkene og spissen opp. Det fins flere ulike hvitløkssorter, så derfor bør du følge planteanvisningen for hver enkelt type. Trodde du at hvitløken ikke egner seg for norsk klima? Tro om igjen! Du har gode muligheter til å lykkes med denne sunne og vidunderlige planten. Men mye regn – og ikke minst lange perioder med betydelig nedbør, kan føre til at løkene råtner. Er vi inne i en sånn periode, kan det lønne seg å legge litt plast over hvitløksbedet enn så lenge…

La deg for øvrig inspirere av denne videoen:

Foto øverst på siden: Congerdesign (Pixabay). Bakgrunnsbilde til faktaboksen: Neil Dodhier (Pixabay)

 

La andre få vite om dette innlegget..