Velsmakende og svært sunn sild

Sild fra ulike produsenter

Sild er gull!

Det er mange grunner til at man bør spise mer eller mye sild. Sild er en naturlig kilde til omega-3, D-vitaminer, proteiner og fettsyrer. Det er mye vitamin D i sild, noe som er viktig for et godt immunforsvar, en sterk beinutvikling og god tannhelse. Mangel på vitamin D kan føre til flere helseproblemer, bl.a. depresjon, nyreskade, hjertesykdom og diabetes type 2. Sild gir oss kalsium, magnesium og fosfor. Proteininnholdet i sild bidrar også til kollagen som er nødvendig for god beinstyrke! Sild er også positiv på andre måter; den er en kilde til aminosyrer som er nødvendig for produksjon av røde blodlegemer. Videre skal nevnes at sild bidrar til dannelsen av DNA (arvestoff) og beskytter oss mot demens og stress. B12 vitaminet, som også fins i sild, er nødvendig for omsetning av fett, karbohydrater og protein.  

100 prosent noytral testGjendemsjo tomatsildDet fins mange gode sildepålegg i handelen. I Brattvåg på Sunnmøre holder produsenten Gjendemsjø til. De lager flere typer sild som har det til felles at de er meget velsmakende. Jeg har virkelig sansen for Gjendemsjøs sildeprodukter. I bergensområdet, der jeg holder til, er det Extra og Obs som fører Gjendemsjøs produkter. Jeg har ikke smakt alle variantene, men de fire jeg har prøvd, vaker alle rundt terningkast 6. De er meget, meget gode og har en fornuftig pris.

Sildakongen utsira sildSildakongen holder til utenfor Haugesund. På samme måte som Gjendemsjø har de måttet utvide produksjonskapasiteten i senere år. Sildakongen har flere gode produkter, men for min gane er Utsira-sild den beste. Den er aromatisk og meget god. Jeg synes at Sildakongens produkter er moden for en new look. For meg ser det ut for at etikettene ble laget en gang på 1960-tallet, og jeg mener at Sildakongen etter hvert bør gi glassene en face-lift. 

Felles for Gjendemsjø og Sildakongen er at all fangst og produksjon skjer i norske farvann og i Norge. Dette er norsk sild, og silden er blitt bearbeidet her. Kortreist mat med andre ord.

Les min test av Grønnsaksdrikk og grønnsaksjuice

Delikat sildDa er det verre med Delikat sin sild. Det er Mills som eier varemerket Delikat. Silden er norsk, men når den er fisket, transporteres den til Polen for å bli foredlet der. Så er det opp igjen til Norge for salg. Et slikt transportopplegg er ikke optimalt for klimaet, og Mills burde ha produsert sine sildeprodukter her i landet, slik som Gjendemsjø og Sildakongen gjør. Delikat sin Pepper-sild er for øvrig et svært godt pålegg, men forekommer meg å være noe dyrere enn de to førstnevnte.

Felles for de tre produsentene er at sildebitene oppleves passe store, saftige og velsmakende. Delikat sin sild har jevnt over litt større sildeskiver enn de to andre.

Moralen er: Spis mye sild. Det er både velsmakende og sunt. Løp og kjøp!

La andre få vite om dette innlegget..