Apropos Sukkerkampanjen 2017: Derfor er måling av HbA1c viktig

Langtidsblodsukkeret hba1c måles i prosent. Den daglige blodsukkermålingen vises i mmol/l.

HbA1c en god indikator ved diabetes

Måling av HbA1c eller langtidsblodsukker forteller om en har utviklet diabetes

Når blodsukkernivået måles…

Når legen sjekker det såkalte «langtidsblodsukkeret», dvs. HbA1c, sier denne blodprøven noe om det gjennomsnittlige blodsukkernivået de siste åtte til tolv ukene. Fordi sukker i blodet binder seg til hemoglobin-delen i de røde blodcellene, viser HbA1c hvor stor andel av hemoglobinet som har sukker (glukose) bundet til seg.

De røde blodlegemene har begrenset levetid, de lever i cirka tre måneder. Derfor vil HbA1c-verdien gi markante utslag om en har utviklet diabetes. Hos personer uten diabetes ligger HbA1c et sted mellom 4 og 6%. Når en person har utviklet diabetes, vil en etter tre måneder se et betydelig fall i HbA1c-verdien etter at den medisinske behandlingen av sykdommen ble startet.

Merk at langtidsblodsukkeret måles i prosent, mens vanlig blodsukkermåling – verdien som viser blodsukkernivået akkurat i øyeblikket, måles i mmol/l. De to verdiene er derfor ikke uten videre sammenlignbare. Til eksempel: En HbA1c-verdi på 7% viser ikke at blodsukkeret gjennomsnittlig har vært 7 mmol/l, men 8,2 mmol/l de siste tre månedene.

La andre få vite om dette innlegget..