Når sunn, kolesterolsenkende mat smaker godt

Sunne saker 2 forside

Kolesterolsenkende, sunt og herlig!

Dette er sunt, deilig og kolesterolsenkende!Studer dette bildet… Her ser du mye sunt på en gang. Og så er det godt. Svært godt!

Jeg har tidligere omtalt havrens kolesterolsenkende effekt. Havre har det høyeste innhold av betaglukaner vi kjenner til, og forskning viser at betaglukan har kolesterolsenkende effekt.

Mitt «nye» påfunn er å lage havregrøt – og spise müsli med Oatly havredryck i stedet for melk. Oatly havredrikk som fins i to varianter (se bildet), gjør frokostblandingen og havregrøten mer fyldig på smak (mer aroma). Oatly har i samarbeid med forskere ved Lunds Universitet i Sverige utviklet en patentert prosess som gjør at Oatlys havredrikk er «den eneste i verden som inneholder betaglukaner». Andre havredrikkprodusenter har ikke klart å få dette til, i følge Oatly.

Det skal en del betaglukan til for å senke høye kolesterolverdier. I følge Oatly vil tre glass havredrikk om dagen senke høye kolesterolverdier. Om du i tillegg spiser havregrøt og frokostblanding som inneholder havre, og/eller havrebrød, så er du på god vei allerede.

Høye kolesterolverdier spiller en betydelig rolle for utvikling av hjerte- og karsykdommer. Derfor regnes Oatlys havredrikk som sunt for hjertet – i tillegg til at havre er bra for hele fordøyelsen. Oatlys havredrikk har meget lavt fettinnhold, er ikke tilsatt sukker, og er uten stabiliseringsmidler. Den svarte varianten (til høyre på bildet) er dessuten økologisk. Betaglukan reduserer risikoen for å bli rammet av hjerteinfarkt og hjerte- karsykdom. Det senker ikke bare kolesterolnivået, det bidrar også til et mer stabilt blodsukker.

Flest selskapsleker for voksne: www. Johnsteffensen. NoBetaglukaner i havren senker kolesterolnivået ved å danne en slags gele. Geleen fanger opp gallesyrene og fører den med seg ut i avføringen uten å la den bli tatt opp i tynntarmen. Dermed må kroppen produsere ny gallesyre, noe som skjer ved å omdanne kolesterol til gallesyre. På den måten reduseres innholdet av kolesterol i kroppen.

Høye kolesterolverdier firedobler risikoen for hjerte- og karsykdom og er den viktigste årsaken til hjerteinfarkt. En del av kolesterolet bidrar til at fett avleires i blodårene, noe som gjør dem trange og minsker sirkulasjonen. Når det dannes en propp i hjertet eller hjernen, kan ikke blod og oksygen passere. Resultatet blir gjerne hjerteinfarkt eller slag…

Jeg anbefaler altså havregrøt basert på Oatly havredrikk (i stedet for melk/vann). Topper du denne grøten med kald (rett fra kjøleskapet) IKEAs «Dryck nypon» (IKEAs matavdeling), er grøten blitt flere hakk sunnere. Nyper er nemlig den desidert kraftigste antioksidanten som fins. Omternt dobbelt så sterk som nummer to på listen; valnøtter.

Så se nøye på bildet. Skal du spise sunt, er disse produktene anbefalelsesverdige. Om du ikke har IKEA i nærheten, kan du lage nypesuppe selv. Se oppskrift et annet sted på johnsteffensen.no.  Fordelen med egenprodusert nypedrikk eller suppe er at du har full kontroll på sukkerinnholdet. For å lage nypesuppe trenger du bl.a. nypeekstrakt (fås i velassorterte dagligvareforretninger), potetmel, litt sukker og vann. Oatly sine havredrikker finner du i omtrent hver eneste dagligvareforretning. Rema 1000 er trolig rimeligste aktør. Den koster mellom 15 og 18 kroner literen alt etter hvilken variant du velger. Les mer om Oatly sine produkter på www.oatly.com

Ikke farlig å spise sunt når sunn mat smaker så godt. Prøv selv!

La andre få vite om dette innlegget..

4 Comments on “Når sunn, kolesterolsenkende mat smaker godt”

 1. Flott artikkel! Jeg spiser havregrøt hver morgen, men da jeg så artikkelen din, prøvde jeg Oatly! Fantastisk drikk og ypperlig i havregrøten! Nå skal snart innom Ikea å kjøpe dryck nypon !

  1. Hei!
   Takk for hyggelig tilbakemelding 🙂 Oatly havredrikk er både sunn og velsmakende. Kald (for den bør være kald) «Dryck nypon» eller hjemmelaget nypesuppe basert på nypeekstrakt og smakstilsatt med din egen sukkermengde, er fantastisk godt. Og så er det sunt!
   Veldig hyggelig at du responderte så fint på det jeg har skrevet. Tusen takk!

 2. Jeg kjøpte inn havredrycken fra oatly i går, da jeg mistenker at jeg er intolerant for kasein. (proteinet i melk).
  Håper den smaker så godt som dere sier her! Og kjempebra innlegg, hvem vil vel ikke redusere risikoen for hjerte og karsykdommer? 🙂

  1. Hei, Kamilla!
   Håper du blir tilfreds med havredrikken, og at den fungerer fint for deg og din helse. Havre er vårt sunneste kornslag, og når Oatly dessuten har klart å bevare betaglukanet, så er dette flott. I så måte kan havredrikken bidra til en bedre helse. God fordøyelse 🙂

Comments are closed.