Er grønnsaksjuice sunt?

Gronnsaker ved lobos houska pixabay og rynkeby gronnsaksdrikk

Forskning tyder på at hele grønnsaker og grønnsaksjuice er like sunt.

Forskning.no konkluderer med at man trygt kan bytte ut noen av «fem om dagen» i fast form med tilsvarende juice.  De viser blant annet til en engelsk rapport/studie* som konkluderer med at personer som over tid drakk minst tre glass med frukt- eller grønnsaksjuice om dagen, hadde hele 76 prosent lavere risiko for å utvikle Alzheimer sammenlignet med de som drakk juice sjeldnere enn en gang i uka!

* (C. H. S. Ruxton, E. J. Gardner, D. Walker, Can pure fruit and vegetable juices protect against cancer and cardiovascular disease too? A review of the evidence, International Journal of Food Sciences and Nutrition, vol. 57)

100 prosent noytral testSå da vet vi det! Dessverre er det ikke flust av grønnsaksjuice å oppdrive i norske butikker. Det forekommer meg at utvalget har skrumpet inn de siste årene, endatil i helsekostbutikkene. Men selv om juice av grønnsaker kan være vanskeligere å finne, er det ikke umulig å få tak på. I det siste har jeg testet 3 ulike varianter; Sommerli (fra Rema 1000), Fontana (fra Global Food) og Rynkeby Naturig grøntsager. En av disse skiller seg ut som den aller, aller beste. Rynkeby er testens ubestridte vinner, den har en utrolig fin smak, aromatisk og god. Fontana består stort sett av tomat og burde egentlig kalles tomatjuice. Sommerli fra Rema 1000 har en skarp smak og gir ingen aromatisk grønnsaksopplevelse. Smaken minner mest av alt om salt. Dessuten inneholder den hele 83% vann!

Overlegen testvinner er altså Rynkeby, en drikk som i bergensområdet selges hos Obs og Meny. Det er sikkert mulig å finne Rynkeby i andre butikker også, men det har i hvert fall ikke jeg sett. Rynkeby er en stor dansk juiceprodusent, og deres «Naturig grøntsager» inneholder Tomatpuré (72%), gulrotjuice (18%), sellerijuice (5%), agurkjuice (2%), pepperfruktjuice (2%), vineddik, sitronjuice, salt, salatjuice, naturlig aroma og olivenolje.

Prisen ligger på rundt 40 kroner for en liter. Rynkeby kaller sitt produkt for grønnsaksdrikk. Det synes jeg er en god presisering av hva dette egentlig er. Anbefales!

Foto øverst: Lobos Houska (Pixabay) og Rynkeby

Test av fotkremer... Gehwol mot decubal. Johnsteffensen. No 1
Den ene fotkremen er bedre enn den andre – og mye billigere!

La andre få vite om dette innlegget..