Sheltie en populær hunderase – forståelig nok

Kompis 5 1/2 måned gammel. En flott hund på alle måter. (foto: johnsteffensen. No)

Hundeliv           

En fantastisk Shetland Sheepdog valp

Kompis imponerer liten og stor

Kompis 5 1/2 måned gammel. En flott hund på alle måter. (foto: johnsteffensen. No)Kompis, vår Shetland Sheepdog valp, er i følge læreboken en ypperlig agility- og lydighetshund, og «selv om en ikke ønsker å konkurrere,vil hunden sette stor pris på å lære seg ulike kunster.»

Dette tror jeg på, for det er nettopp slik vi opplever Kompis. Han elsker utfordringer – og er lærenem til tusen! Alt er like artig, som det å leke gjemsel. Jeg gir kommandoen «sitt», og da sitter valpen som en statue og venter på det forløsende signalet; plystring. I mellomtiden gjemmer jeg meg, og straks han hører plystringen, kommer han stormende. Han finner meg umiddelbart, og enten vanker det ros eller en godbit. Kompis er kjempestolt – og halen beveger seg som en lammerompe. Han skjønner han har vært flink, og han liker å få skryt. På samme måte som mennesker flest…

Valpen elsker å leke

Kompios elsker å leke, og favorittleken fremfor noen er en flettet taustump. Den kommer han stadig  til oss med, for han er ofte i lekemodus; dvs. at vi må dra i stumpen samtidig som han holder igjen. Kaster vi «Leken» av gårde, løper han straks og henter den. Om «Leken» ikke er i nærheten, og jeg spør; – Hvor er «Leken»? så henter Kompis denne i neste øyeblikk. Kompis har forstand, og han har lært mye i løpet av sine første levemåneder. «Skal vi gå på tur?» Kompis stormer mot døren. «Du skal få en godis». Kompis sleiker seg rundt munnen. «Vil du ha mat?» Han farer ut i kjøkkenet. osv. osv.

På internett står det videre: «Til tross for sin relativt beskjedne størrelse er sheltien en utpreget sporty rase som stortrives både på lange turer i skog og mark – og fremfor peisen.»

Kjempefin turkamerat

Slik er også Kompis… Han elsker å gå turer, og vil svært gjerne ha med seg en turkamerat eller to. Dermed holder også vi oss i form, for nå blir det daglige turer – uansett vær. Har nettopp kjøpt nytt regntøy, for jeg skjønner at det er ingen vei utenom: Kompis må ut, og da må jeg være med – uansett vær.

Kompis derimot trenger ikke noe regntøy, han har en pels som er aldeles fenomenal. Selv om pelsen kommer til å bli forholdsvis fyldig, er den meget lettholdt. Pelsens «konstruksjon» eller oppbygging er et studium verdt. Fordi Sheltiene opprinnelig ble brukt som gjeterhunder på Shetlandsøyene, der vintrene er kalde og lange –  i tillegg til at det er værhardt, utviklet sheltiene en pels som beskyttet dem mot vær og vind, en pels bestående av lange, strie og rette dekkhår. Under ytterpelsen, fins den svært myke (for ikke si herlige) underullen, kort og tett. Pelsen var nødvendig for at sheltien skulle kunne holde seg varm og tørr under alle værforhold på Shetlandsøyene.

Kompis i halden 3Shetland Sheepdog

Opprinnelig ble rasen kalt ”Shetlands-collie ” og ”Toonie-dog”. Toons var de små uinngjerede gårdene eller åkerlappene på Shetland som beitedyrene måtte holdes borte fra. Dette ble sheltienes oppgave, noe de klarte med bravur. Gjeterhunden hadde denne egenskapen i genene, i tillegg til at de fikk tidlig opplæring til jobben, og lærenemme som de er, skjønte de snart sin oppgave. På samme måte som Kompis hele tiden forsøker å holde flokken samlet i hjemmet, der mor og far – og barnebarn helst bør være innen rekkevidde hele tiden, bør det ikke bli for stor strekk i feltet. Da vil Kompis straks forsøke å samle flokken igjen, passe på at ingen bryter ut eller havner på ville veier. I så fall gir han tydelig beskjed. Shetland Sheepdog er kjent for å være gode varslere. De gir lyd fra seg når noe ikke er helt som det skal.

Kompis er også en lydig hund (unntak fins selvsagt) den gjør stadig oftere det den får beskjed om. F.eks. da jeg lærte ham kommandoen «sitt» og «bli». Nå blir han sittende i stram giv akt og stirre på godbiten en meter fremfor seg. Først når han hører ordet «værsågod», forsyner han seg. Dette har han selv overført til tilsvarende situasjoner. Som når maten settes frem i matskålen… Da sitter han lydig og venter, selv om han er kjempesulten, for Kompis forsyner seg ikke før en eller annen har sagt tydelig «værsågod».

Et virkelig artig familiemedlem, hengiven, kjærlig og snill – Og fantete (som valper flest). Ikke det minste rart at Shetland Sheepdog i mange år har vært blant de 20 mest populære hunderasene i Norge. Og våre mange små barnebarn forguder Kompis. Han er deres store snakkis, og Kompis elsker å leke med de minste. Hundevalpen studerer hvordan barnebarna gjør det. Som da lille David lekte med Briotoget med Kompis som tilskuer. Da David forsvant inn i naborommet for å hente flere leker, spratt Kompis frem, plukket opp en vogn fra golvet med munnen og forsøkte å plassere vognen på skinnen foran tunnelen, for deretter å dytte vognen gjennom hullet slik han hadde sett David gjøre. Det gikk ikke på første forsøk, ikke på andre heller, men tredje gang lyktes han. Men da var lille David atter på plass og overtok togbanen selv… 

At sheltien i tillegg er en svært vennlig og sosial familiehund som lett omgås både mennesker, hunder og husdyr, har gjort hunderasen svært populær verden over. Det er fullt forståelig.

Serien hundeliv fortsettes her.

[button link=»https://johnsteffensen.no/2013/07/valpefakter-kompis-gjor-inntrykk/» color=»coffee»] Mer om valpen «Kompis»[/button]

 

La andre få vite om dette innlegget..