Havregrøt + kald nypedrikk = sant

Nypon dryck forside crop img 6363

Havre reduserer kolesterolet, og nyper er den sterkeste antioksidant som fins! Hvorfor ikke kombinere dette sunne når det endatil er velsmakende…?

Her får du oppskriften på noe som ikke bare er sunt, men som også smaker godt! Jeg har tidligere beklaget meg over nypesuppens skjebne i Norge. Den gangen skrev jeg: En av mine favoritter er varm havregrøt med kald nypesuppe over. Det smaker fortreffelig! Men så var det det med nypesuppen… De store produsentene har gitt opp Norge… Først forsvant Ekstrøms sortiment. Senere ga også TORO opp nypesuppemarkedet. IKEA forsøkte seg med ferdig lagd suppe for noen år tilbake, men også de fjernet produktet. Nå må en faktisk til Sverige for å få kjøpt nypesuppe i poser.

Ikea gir havregrøten et pluss!Men IKEA har kommet meg til unnsetning. For litt siden lanserte de «Dryck nypon» (se bildet), en 250 ml flaske som jeg setter rett til avkjøling. Når havregrøten er varm, heller jeg den kalde nypedrikken oppå grøten, og det smaker fortreffelig! Og best av alt: Du får en kjempe, kjempesunn miks! Den desidert kraftigste antioksidanten som fins; nyper. Faktisk nesten dobbelt så kraftig som nummer to på listen; valnøtter. Dernest er havre vårt aller sunneste(!) kornslag med unike kolesterolsenkende egenskaper, takket være havrens innhold av betaglukaner samt rike innhold av flerumettede fettsyrer. 

Betaglukaner i havren hjelper til med å redusere kolesterolverdiene og dermed også risikoen for å bli rammet av hjerteinfarkt og hjerte- karsykdom. Havre har den høyeste konsentrasjonen av betaglukan vi kjenner til! Det lett oppløselige betaglukanet senker kolesterolnivået i blodet og bidrar også til et mer stabilt blodsukker etter måltidet. En porsjon havregrøt om dagen gir betaglukan nok til å redusere kolesterolnivået noe. 

Betaglukanet i havren senker kolesterolnivået ved å danne en slags gele. Geleen fanger opp gallesyrene og fører den med seg ut i avføringen uten å la den bli tatt opp i tynntarmen. Dermed må ny gallesyre produseres, noe som skjer ved at kroppen omdanner tilgjengelig kolesterol til gallesyre. På den måten reduseres innholdet av kolesterol i kroppen.

Høye kolesterolverdier firedobler risikoen for hjerte- og karsykdom og er den viktigste årsaken til hjerteinfarkt. En del av kolesterolet bidrar til at fett avleires i blodårene, noe som gjør dem trange og minsker sirkulasjonen. Når det dannes en propp i hjertet eller hjernen, kan ikke blod og oksygen passere. Resultatet blir hjerteinfarkt eller slag.

Så nå vet du hva du skal gjøre: Havregrøt lager du på to minutter. «Dryck nypon» får du kjøpt på IKEA. Og vil du ha full kontroll på sukkerinntaket selv, kan du gjerne lage nypesuppe på egen hånd – etter følgende oppskrift:

 

                                   N   Y   P   E   S   U   P   P   E

                                   Dette trenger du:

                                   2 – 3 ss nypeekstrakt

                                   1 liter vann

                                   Sukker (etter smak)

                                   1 ½ ss potetmel

                                   Kaldt vann

                       

                                   Slik går du frem:

                                   Bland nypeekstrakt i vannet. Smak til med sukker.

                                   Kok opp.

                                   Rør potetmelet ut i litt kaldt vann og rør jevningen inn

                                   i den kokende suppen.

                                   Kok raskt opp og ta kjelen fra platen.

                                   Når suppen er kald, settes den i kjøleskapet. Senere kan du

                                   helle kald suppe over den varme havregrøten. Herlig!

                                  

 

La andre få vite om dette innlegget..