Kolesterol, det problematiske fettstoffet

Grønnsaksalat er uten kolesterol

Kolesterol, utskjelt og uvurderlig på samme tid.

Cellevegger, membraner, gallesyre, kjønnshormoner og vitamin D er alle avhengig av kolesterol i blodet. Kolesterolet pakker inn og frakter fettstoffer til alle celler i kroppen. Vi trenger imidlertid ingen tilførsel utenfra av kolesterol, kroppen produserer det fettlignende stoffet selv.

Når vi spiser mettet fett, må kroppen lage ekstra kolesterol til innpakking og transport av fettet i blodet. Dessverre har kroppen liten kapasitet til å kvitte seg med kolesterol, og dermed begynner fettstoffet å feste seg til innsiden av åreveggene, noe som fører til at blodårene sakte, men sikkert, vil fortettes. Det er denne prosessen som i et langsiktig perspektiv, er bekymringsfull med tanke på lavkarbo-kosthold! 

Jeg har tidligere fortalt at havre inneholder et stoff, betaglukan, som i følge nyere forskning bidrar til at kolesterolnivået kan reduseres. Betaglukan i havre (ingen andre kornsorter har tilsvarende mengde av dette vannløselige fiberet) senker kolesterolnivået ved å danne en slags gele. Geleen fanger opp gallesyrene og fører den med seg ut i avføringen, uten å la den bli tatt opp i tynntarmen. Dermed må ny gallesyre produseres, noe som skjer ved at kroppen omdanner tilgjengelig kolesterol til gallesyre. På denne måten kan innholdet av kolesterol i kroppen reduseres noe.

Kroppens egen produksjon av kolesterol påvirkes ikke bare av mettet fett i maten, men også av arvelige faktorer. En kolesterolverdi lik eller under 4 mmol/l regnes som bra.

Grønnsaksalat er uten kolesterol

 Salat av frukt og grønnsaker er sunn mat. Uten mettet fett!

 

 

La andre få vite om dette innlegget..

One Comment on “Kolesterol, det problematiske fettstoffet”

  1. Hei!

    Informativt og godt skrevet, høres også ut til å være lurt å følge opp 🙂 Dette vet vi ikke nok om den allmenne mann i gata 🙂

Comments are closed.