Kolesterol, utskjelt og uvurderlig på samme tid.
Cellevegger, membraner, gallesyre, kjønnshormoner og vitamin D er alle avhengig av kolesterol i blodet. Kolesterolet pakker inn og frakter fettstoffer til alle celler i kroppen. Vi trenger imidlertid ingen tilførsel utenfra av kolesterol, kroppen produserer det fettlignende stoffet selv.
Når vi spiser mettet fett, må kroppen lage ekstra kolesterol til innpakking og transport av fettet i blodet. Dessverre har kroppen liten kapasitet til å kvitte seg med kolesterol, og dermed begynner fettstoffet å feste seg til innsiden av åreveggene, noe som fører til at blodårene sakte, men sikkert, vil fortettes. Det er denne prosessen som i et langsiktig perspektiv, er bekymringsfull med tanke på lavkarbo-kosthold!
Jeg har tidligere fortalt at havre inneholder et stoff, betaglukan, som i følge nyere forskning bidrar til at kolesterolnivået kan reduseres. Betaglukan i havre (ingen andre kornsorter har tilsvarende mengde av dette vannløselige fiberet) senker kolesterolnivået ved å danne en slags gele. Geleen fanger opp gallesyrene og fører den med seg ut i avføringen, uten å la den bli tatt opp i tynntarmen. Dermed må ny gallesyre produseres, noe som skjer ved at kroppen omdanner tilgjengelig kolesterol til gallesyre. På denne måten kan innholdet av kolesterol i kroppen reduseres noe.
Kroppens egen produksjon av kolesterol påvirkes ikke bare av mettet fett i maten, men også av arvelige faktorer. En kolesterolverdi lik eller under 4 mmol/l regnes som bra.
Salat av frukt og grønnsaker er sunn mat. Uten mettet fett!
Hei!
Informativt og godt skrevet, høres også ut til å være lurt å følge opp 🙂 Dette vet vi ikke nok om den allmenne mann i gata 🙂