Reduser saltinntaket og få bedre helse

Et fornuftig nyttårsforsett er å redusere ditt personlige saltinntak. Det har gode helseeffekter på litt sikt. Www. Johnsteffensen. No

Et fornuftig forsett (1)

Reduser saltinntaket og få bedre helse

Visste du at fra gammelt av kunne salt, i følge overtro, holde onde ånder borte, og at menneskene i millioner av år som regel fikk i seg for lite salt. For rundt 5000 år siden oppdaget man at salt var godt egnet som konserveringsmiddel, og dermed ble salt en ettertraktet og økonomisk viktig handelsvare. Ordet salt stammer fra Salus, den romerske gudinnen for helse og velvære.

Men i våre dager har saltet fått en annen status. Nå oppfordrer eksperter og helsemyndigheter oss til å spise mindre salt for at folkehelsen skal bli bedre. Målet er ikke å eliminere salt fra kostholdet, men å redusere det høye forbruket.

Les også del 2: Hvorfor er salt helseskadelig?

I kjemien kalles salt natriumklorid. Det består av ca 40 prosent natrium og rundt 60 prosent klorid. I små mengder er natrium og klorid livsnødvendige næringsstoffer som er viktig for kroppens væske- og elektrolyttbalanse, nerveimpulser og muskler. Vi må derfor få i oss noe salt daglig, men blir det for mye av det, blir det farlig. Når vi spiser salt, blir natrium tatt opp fra tarmen. Straks natriumet er tatt opp, holder nyrene igjen vann, noe som igjen får blodvolumet til å øke, helt til hormoner gir beskjed om at kroppen må skille ut natrium gjennom urin og svette. Problemet er at menneskenyrene ikke er tilpasset det høye saltinntaket som folk flest bruker i dag, og over tid kan et høyt saltinntak svekke nyrenes evne til å skille ut natrium, noe som igjen bidrar til at bl.a. blodtrykket blir høyt. Høyt blodtrykk har en rekke skadevirkninger og er ikke en ønsket tilstand over tid. 

Les også del 3: Salt og blodtrykk

Jeg kommer til å skrive mer om salt i ukene som kommer. Er du redd for at maten skal oppleves smakløs om saltet reduseres, husk da at smaksløkene fort venner seg til mindre saltmengder. Flere studier bekrefter dette. Salt kan fint erstattes av andre produkter som også gir mye smak, men som ikke er skadelig som salt. For eksempel: 

  • Velg modne råvarer, for de gir mest smak.
  • Bruken av hakket løk, vårløk og hvitløk i matlagingen kan økes.
  • Ulike kryddertyper og urter kan erstatte salt. Husk imidlertid at ferdige krydderblandinger ofte kan inneholde mye salt, så vær obs!
  • Smakstilsetninger med sitrussaft, sennep, salsa eller vin pirrer smaksløkene på en god måte. Velg også eddik og soyasaus med mindre salt.

La andre få vite om dette innlegget..