Favorittplanten: Blå valmuesøster

Pdb prd@1115086@image t@bdqkhiicbkflagtf@440171

Min favoritt 

 

Blå valmuesøster (foto: zimtrade. No)

 

Denne gangen er det «St. Aud» som deler sin favorittplante med oss.

Her ser du «Blå valmuesøster» (Meconopsis betonicifolia), en av mine soleklare favoritter! «Blå valmuesøster» kommer opprinnelig fra Himalaya og kalles «Himalayas blå valmue» på dansk. Det er likevel ingen ekte valmue, den hører ikke til Papaver-slekten som andre valmuer gjør. Derimot er «Blå valmuesøster» en Meconopsis. Det fins også andre valmuesøstre: «Stor valmuesøster» + «Gul valmuesøster».

Stauden liker full sol eller halvskygge, samt jord som er jevnt fuktig. Særlig om sommeren er dette viktig. Om vinteren vil den derimot ha det litt tørt og liker ikke å bli stående på et svært fuktig sted. Næringsrik og humusrik jord gir best resultat. Den blir fra 70 – 90 cm høy og blomstrer i juni/juli. Den kan fint stå alene, er en vakker solitærplante! Gi den litt plass («armslag»); ca 50 cm.

«Blå valmuesøster» klarer seg visstnok bedre i kalde strøk enn ved kysten. (I Himalaya, dvs. opprinnelsesstedet, er det vel neppe særlig varmt året rundt.) Den tåler godt å bli flyttet på. Eneste minus er at blomstringstiden er kort. Etter noen uker er det over… På den annen side er bladverket og blomsterknoppene meget dekorative, så den gjør seg fint også når den ikke blomstrer i all sin prakt. Jeg er i hvert fall blitt veldig glad i «Blå valmuesøster» og kan trygt anbefale planten!

Forøvrig; takk for en kjempefin blogg!

«Min favoritt»  var innsendt av «St. Aud». 

Jeg har selv hatt «Blå valmuesøster» i flere år. Den passer meget godt i min staudehage. Hjertelig takk for bidraget! (red.)

I denne serien har følgende planter vært presentert:

Stjernetjæreblomst https://johnsteffensen.no/2011/10/favorittplanten-stjernetjaereblomst/

Hortensia https://johnsteffensen.no/2011/09/hortensia-en-vakker-plante/

Frynsesøte https://johnsteffensen.no/2011/09/frynsesote-vel-verdt-a-vente-pa/

Dersom du har en favorittplante, er det hyggelig om du vil bidra i denne spalten! Bruk gjerne kontakt skjemaet bakerst – eller send en mail til [email protected]

 

La andre få vite om dette innlegget..

4 Comments on “Favorittplanten: Blå valmuesøster”

 1. Har spurt i Ålesund etter Blå Valmuesøster men ingen selger den her oppe. Noen som vet hvordan jeg kan få tak i den ?

  1. Hei!
   Det har vært ganske mange hagesentre i Bergen som har hatt «Blå valmuesøster» i sitt sortement. Du kan evt. sjekke hos følgende hagesenter på Sotra v/bergen som pleier å ha et meget stort utvalg av stauder: http://www.bogront.no/sotra/ Mulig at de kan sende til deg.
   John

 2. Har plantet en blå valmuesøster for et år siden. Planten har vokst, men ingen blomster. Bladene er litt brune i kantene. Det er god hagejord der den står i halvskygge. Vet ikke helt hva jeg bør gjøre.

  1. Hei, takk for responsen 🙂 Jeg har plantet – og replantet flere ganger – blå valmuesøster. Nå står den på en svært solrik plass i hagen, og den har IKKE spesielt næringsrik jord. Jeg opplever at planten er ganske nøysom. Foreslår at du er varsom med gjødsling, og at du ikke stresser for mye med jordens kvalitet. Brune kanter på bladene kan, så vidt jeg vet, skyldes for mye gjødsel, for mye vann eller for lite kalk. At du får masse blader og lite eller ingen blomstring, kan også være et resultat av for mye gjødsel. Om du flytter planten til et enda mer solrikt sted, kan dette gjøres om høsten eller tidlig på våren. Ellers kan du trolig finne mer stoff om blå valmuesøster ved å google litt. Lykke til med din vakre plante! Om andre lesere har noe å tilføye, er det bare å slenge seg på… 🙂 Mvh John

Comments are closed.