Hvilken sopp er dette?

07. 08. 12 fra siden img 1038

Hva er dette for en sopp…?

07. 08. 12 img 1036Sopp er ikke min greie. Riktignok liker jeg sopp som en ekstra spiss på en herlig varmrett, men i skogen, skauen eller i hagen er jeg en novise mht. sopp. Jeg har kort og godt ikke peiling. Dessuten vet jeg at soppsanking i sin ytterste konsekvens kan være en risikosport –  i hvert fall hvis en er så uheldig å spise, eller for den saks skyld berøre, et giftig eksemplar av arten. Derfor er det tryggest å styre unna. Når sopp skal serveres, blir det rett fra butikken. Under forutsetning av at de butikkansatte og deres leverandører vet hva som kan spises – og hva som definitivt ikke må spises…

Men nå er nysgjerrigheten og forundringen vekt til live hos meg. For i løpet av meget kort tid. Det må være en dag eller to, har denne gråhvite sværingen dukket opp i min hage. Som nærmeste nabo til surjordsplanten Stewartia pseudocamellia. Den liker seg øyensynlig godt her, og jorden må trolig være optimal, for det er ikke noe å si på tilveksten. Utseendet kunne nok ha vært penere. Neppe noen good look – en sopp som folk snur seg etter. Men når den plutselig dukker opp i en hage, blir en litt nysgjerrig.

En sopp jeg bør sky som pesten…?

For kjære leser: Hvilken sopp er det jeg har, som allerede nå, tidlig i august, beærer meg med et besøk? Vet du svaret, vil jeg gjerne vite litt mer om den. Er den spiselig? Bør jeg sky den som pesten? Er den en en stygging ikke bare rent utseendemessig, men også med tanke på små barnebarn som løper omkring? 

07. 08. 12 fra siden img 1038Stengelen (hvis den kan kalles det) er egentlig den mest innbydende. Den ser kraftig og saftig ut. Ikke det at jeg lengter etter å sette tennene i den, men stengelen ser soppaktig god ut. Selve hatten har sikkert sett bedre dager. Et voldsomt regnskyll i går kveld kan ha ødelagt mye. Eller er det meningen at herligheten skal se slik ut på topplokket…?

Til deg som har greie på sopp!

Ikke vet jeg. Men kanskje fins det en eller annen der ute i Cyberspace som besitter den soppinteressen og soppkompetansen som er så totalt fraværende hos undertegnede. Men nysgjerrig er jeg (det skal jeg ha)…. Nysgjerrig på hvilken sopp dette kan være.  Om du vet svaret, bruk gjerne «Leave a reply» nedenfor dette innlegget eller benytt kontakt-skjemaet bakerst i johnsteffensen.no

Jeg imøteser ethvert svar med forventning! Tusen takk for hjelpen 🙂

La andre få vite om dette innlegget..