Når tenåringen gjør noe som virkelig skuffer deg…
Vær proaktiv. Tenk gjennom hva du vil gjøre hvis en slik situasjon oppstår.
Av John Steffensen – Del 5
Det kan være greit å forberede seg på ting som kan skje. I den grad slikt er mulig. Som foreldre til en tenåring er det mange utfordringer som kan eller vil dukke opp. Som det at barnet gjør noe han eller hun aldri har gjort før. F.eks. kommer ruset hjem.
De fleste voksne vil reagere på at avkommet har ruset seg. Majoriteten synes ikke at slikt er greit. Derfor kan det være lurt å tenke gjennom hvordan en eventuelt vil håndtere en slik situasjon.
Drama i sene kveldstimer
Gutten eller jenten har ganske sikkert gruet seg til å låse opp gatedøren. Derfor har han/hun trolig gått noen ekstra runder i nabolaget i håp om at rusen skal gå over eller i frykt for at de hjemme skal oppdage det som han/hun har gjort. Tenåringen er på ingen måte komfortabel med situasjonen. Det er heller ikke mamma/pappa som lenge har gått fra vindu til vindu og engstelig speidet ut i nattemørket. Dere hadde jo en tidsbestemt og klar avtale, og nå har barnet brutt denne. Tenåringen er for lengst på overtid. Foreldrenes redsel og fortvilelse går over i irritasjon og sinne. Det var ikke dette som var avtalen. Hva i all verden kan ha hendt..? Det skal jammen bli lenge til neste gang… Her i huset holder vi avtaler…
Vel en time på overtid hører den voksne at det er bevegelse i ytterdøren. Ingen kraftig lyd, men et signal om at noen stiger inn i huset/leiligheten. Den voksne reiser seg raskt og går tenåringen i møte. Nå er det like før all edder og galle skal veltes ut over den hjemkomne. Nå skal redselen og frustrasjonens høye trykk gis fritt utløp. Sikkerhetsventilen står åpen. Til din store forskrekkelse – og enorme skuffelse – oppdager du at barnet ditt er ruset. Hva blir da din første replikk?
Velkommen hjem!
Nettopp i en slik situasjon kan det være lurt å kvalitetssikre det man vil gjøre. La det man har lyst til å foreta seg, ta noen ekstra runder innom hjernen. Tenk nøye gjennom hva du her og nå vil foreta deg. Jeg kan forsikre deg om at det mest fornuftige du kan gjøre, er å ønske barnet velkommen hjem. Holde barnet inntil deg og fortelle at du er glad for å se ham/henne. Dette er nemlig ikke tid og sted for å plassere skyld og uskyld. Dette er ikke øyeblikket der du skal tilkjennegi din skuffelse over at han/hun ikke overholdt avtalen eller at tenåringen er ruset. Dette er ikke rett tidspunkt for å diskutere noe som helst. Det kan vente, vente til begge parter er mye bedre i stand til å takle en slik diskusjon mer fornuftig. «Velkommen hjem! Godt å se deg! Nå er du sikkert sliten, få deg en god natts søvn, så prates vi i morgen!»
Den positive overraskelsen
En slik velkomst vil være fjernt fra det som tenåringen hadde forventet. Og det føles godt for begge parter å la tingene roe seg noe, klinge av rent følelsesmessig, slik at man blir bedre i stand til å føre en konstruktiv samtale i «fredstid», dvs. når begge parter er mer opplagt. En samtale som ikke nødvendigvis behøver å romme alt av edder og galle. For et sted inni seg har tenåringen verdens dårligste samvittighet. Samtidig vil gutten eller jenten bli positivt overrasket over hvor empatisk og kjærlig de voksnes reaksjon opplevdes da han omsider våget seg inn i huset om natten. Dermed øker også sannsynligheten for at barnet ikke ønsker å skuffe foreldrene ved en senere anledning.
Dette er 5. innlegg i serien. Les gjerne 6. del også. Les starten på serien «Tenåring i huset».