Viktig korona-påminnelse

Covid 19. Farlig når politikere skjærer alle over en kam... Foto macau photo agency unsplash

Viktig korona-påminnelse.

Når politiske ledere står frem i media og presenterer anbefalinger og råd for covid-19, har de en tendens til å skjære alle mennesker over en kam. Noen ganger oppleves uttalelsene som om at fra denne dag av kan alle jordens dyr klatre i trær.  Det vil sikkert katten og ekornet synes er bra, mens elgen, hunden og pinnsvinet opplever det som meningsløst.

Norske politikere har gjort mye bra i disse koronatider, men de skal vokte seg vel for å gi råd som gjelder for alle «grupper». Folkehelseinstituttets informasjon til risikogrupper og deres pårørende er mer nyanserte. De gir riktigere råd til befolkningen. FHI har tatt inn over seg at det er store forskjeller innen de ulike aldersgruppene. «Besteforeldre» er f.eks. ingen ensartet gruppe. FHI skrev 19/5-2020: «Vurdering av risiko gjelder på gruppenivå, og ikke for den enkelte person. Det vil være store individuelle forskjeller innad i gruppene. Ved behov bør det gjøres en individuell vurdering i samråd med egen lege om grad av risiko for alvorlig forløp.«

Les også: Hva vi har lært av covid-19

Lettelser i tiltakene mot covid 19. Www. Johnsteffensen. No. Foto engin akyurt. UnsplashDette må politikerne ta inn over seg. Når de forteller hva besteforeldre nå kan tillate seg ettersom det er liten smittespredning i samfunnet, bør de huske metaforen om at fra denne dag kan alle dyr klatre i trær. Besteforeldre er ingen ensartet gruppe. Noen av dem er sunne og friske uten en eneste underliggende sykdom som kan skape problemer hvis de blir smittet av covid-19. Andre besteforeldre virker også oppegående utad, men kan ha opptil flere underliggende sykdommer som plasserer dem i risikogruppen – uansett hva Erna Solberg, Bent Høie og Monica Mæland  måtte si…  Lettelser i korona-tiltakene betyr ikke at pandemien er over. Det betyr at man for øyeblikket har plass på intensiven.

Foto øverst: Macau Photo Agency / Unsplash – Foto over til høyre: Engin Akyurt / Unsplash

Serie i 7 deler tenåring i huset vignett www. Johnsteffensen. No
Les hele serien ved å klikke på bildet

La andre få vite om dette innlegget..