Ulmebrann kan ikke sees med det blotte øyet

Ulmebrann. Den livsfarlige ulmebrannen. Www. Johnsteffensen. No

Ulmebrann. I 20 minutter brant det i stuetaket uten at vi oppdaget noe som helst.

Lørdag 4. januar 2020 omkom en mor og hennes tre døtre i en ulmebrann i Ytrebygda i Bergen. Familien lå og sov da brannen oppstod, mest sannsynlig i en skotørker fra produsenten «Tristar» (Type SH-2521ER). Ulmebrann er skumle saker, for en slik brann kan ikke sees med det blotte øyet. Noe brenner uten synlig flamme, og den svært giftige og lite synlige røyken oppdages ikke av mange røykvarslere før det er for sent.  I 2017 var nærmere 20 prosent av alle registrerte boligbranner ulmebranner.

Bildet øverst på siden viser hva ulmebrannen gjorde inne i takkonstruksjonen. Foto: John Steffensen

Vi har opplevd to branner

Selv har vi to ganger opplevd at noe har tatt fyr hjemme hos oss. Ved begge anledninger var vi hjemme, og vi hadde ikke lagt oss. Den første brannen oppstod for ca 25 år siden i en tørketrommel. Den italiensk-produserte tørketrommelen hadde vært i bruk på formiddagen og for lengst avsluttet sitt program. Alle lamper var slukket, timeren stod på null, og slik hadde det vært i rundt 5 timer.  Min frue og jeg satt på kjøkkenet og drakk kaffe etter middag. Vaskerommet lå vegg i vegg. Plutselig spurte Åse: «Vasker du klær?» Hun hadde registrert at en maskin arbeidet inne på vaskerommet. Jeg svarte at jeg ikke hadde vasket klær. Straks reiste hun seg og åpnet døren til vaskerommet. «Her brenner det i tørketrommelen!» ropte hun. Det var full fyr inne i trommelen. De tørre klærne i maskinen hadde begynt å brenne. En teknisk feil hadde oppstått; selv om displayet viste at tørkeprosessen var ferdig, hadde varmeelementet hengt seg opp og fortsatt oppvarmingen. Helt til klærne tok fyr. 

Vi klarte heldigvis å slukke brannen selv, men ringte brannvesenet som raskt kom til oss. Hadde vi ikke sittet på kjøkkenet akkurat der og da, ville vi trolig ha mistet hus og hjem – kanskje også livet. I hvert fall om brannen hadde startet midt på natten…

Ikke vask eller tørk klær om natten

Jeg er en av dem som ikke på noen måte kan forstå at folk skal bli tvunget til å vaske og tørke klær eller sko om natten, fordi strømprisene skal være gunstigere da. Jeg er overbevist om at antall dødsulykker kommer til å stige betydelig dersom nattlig vaskeaktivitet blir mer vanlig.

Ulmebrann pågikk over hodet på oss 

Denne transformatoren smeltet og startet etter en tid en åpen flammebrann. Foto john steffensen www. Johnsteffensen. No
I 20 minutter ulmet det i taket over hodet på oss. Vi oppdaget ikke noe. Selv ikke hunden vår reagerte. Pilen peker på «synderen», en 12v transformater som styrte 4 downlights. Den hadde vært i bruk i 14 år, men akkurat denne kvelden tok den fyr. En virkelig skremmende opplevelse! Tilfeldigheter gjorde at vi klarte å få brannen under kontroll selv. Foto: john steffensen. Www. Johnsteffensen. No

Den andre brannen skjedde for 3,5 år siden. Denne har jeg skrevet om tidligere. En liten transformator for fire downlights i taket sviktet. Etter hvert begynte den å smelte, en prosess som pågikk i cirka 20 minutter før ulmingen gikk over til åpen flamme.  Også denne gangen hadde vi englevakt. Vi var i ferd med å legge oss, men plutselig ringte vår datter, og vi ble sittende å prate med henne i 15-20 minutter. Et par minutter før samtalen, hadde transformatoren i taket, en halvmeter bak oss, allerede sviktet. Vi la nemlig merke til en rar skrapelyd i høyttalerne i rommet før vår datter ringte. Den lyden hadde vi aldri hørt tidligere, men vi skjønte ikke hva det var. Vi registrerte den og lurte et øyeblikk på hvorfor? Skrapingen indikerte ganske sikkert at transformatoren i taket kortsluttet, og at smelteprosessen dermed hadde startet. Vi fikk ikke med oss at i de neste 20 minuttene ulmet det i taket bak oss. Enda vi begge satt i rommet, og hunden vår lå på golvet og slappet av. Resten av hendelsen kan du lese om i husbrannen ble slukket i grevens tid.

Ulmebrann tar livet av 50 personer hvert år

Det er ikke alltid husbranner ender så bra som hos oss. Når en ulmebrann oppstår om natten, er det dessverre noen som aldri våkner opp igjen av nattesøvnen. Hvert år oppstår det flere titalls, kanskje flere hundre ulmebranner i madrasser, sofaer, elektriske anlegg, mobiltelefoner, datautstyr og andre steder i våre hjem. Rundt femti personer dør hvert eneste år i boligbranner i Norge, og ulmebrann er blant hovedsynderne.

Derfor skal du velge optiske røykvarslere

Det er heller ikke lett å løse problemet med ulmebrann i boliger. Det er ikke alltid man er så heldig at røykvarsleren løser seg  ut hvis det en ulmebrann pågår. Norsk brannvernforening og Direktoratet for samfunnssikkerhet anbefaler sterkt optiske røykvarslere i norske hus.  De optiske røykvarslerne oppdager røyken ved ulmebranner betydelig raskere enn de ioniske. De optiske varsler før åpen flamme viser seg. Det anbefales videre å seriekoble røykvarslerne, noe som innebærer at alle alarmene begynner å ule straks en av dem oppdager røyk eller branntilløp . I vårt tilfelle registrerte røykvarslerne brannen først når taket begynte å brenne med åpen flamme, dvs. etter ca. 20 minutter!

Om unge som er blitt eldre. Foto warren wong. Www. Johnsteffensen. No

 

La andre få vite om dette innlegget..