Hagedrømmer

Johns hagedagbok wwwjohnsteffensen. No foto jay shah unsplash

Hagedrømmer

#hagedagbok #snakkomhage #johnshagedagbok

Uke 9 snakk om hage... Www. Johnsteffensen. No

Når jeg rusler rundt i hagen, flyr tankene fort til de mange i Ukraina som ikke på noen måte har gjort seg fortjent til å lide slik de gjør nå. Jeg kjenner at det stikker i min samvittighet, for hvorfor skal jeg ha større rett enn dem til å bevege meg fritt og trygt i vakre og rolige omgivelser, omsluttet av nydelig fuglesang, svaner, ender, ærfugl, ekorn og de mange snøklokker som akkurat nå titter frem og viser seg i renhet og ynde… Å arbeide i hagen gir meg også tid til å tenke, og jeg merker at jeg blir trist og motløs på menneskehetens vegne. 

Det er nå at hagedrømmer skal vekkes til live, og sakte våkner gartneren i meg opp fra vinterdvalen. De siste ukene er det ikke mye som har gitt lyst til hagearbeid. Været i Bergen har vært ganske fuktig med litt snøfall innimellom. Men så snart det har kommet snø, varer det ikke lenge før himmelens sluser atter åpner seg, og det plasker ned. Forhåpentligvis til nytte for vannmagasinene som på uforklarlig vis fremdeles er tomme, skal vi tro strømleverandørene.

Hagen min ser litt mistrøstig ut nå. Jorden har lenge vært sørpete og bløt, og i bedene står det mange visne greiner og blad som griner mot meg. Heldigvis fins det enkelte vintergrønne planter også. Alt er ikke bare grått og trist. Snøklokkene er det første sikre vårtegnet…

Nå er tiden for å sette hagedrømmene ut i livet. Mange har for lengst kommet godt i gang, det har også jeg. Hageentusiaster har sådd frø både ute og inne, men det har ikke jeg. Det er fordi jeg bor i et hus som mangler en kald kjeller eller et tilsvarende kjølig rom. Jeg har sådd frø inne mange ganger, men det er ikke alltid at dette har blitt vellykket, for forkultur handler om så mye; timing, temperatur, lysforhold, vann… Noe er man herre over, men ikke alt. Det blir mye prøving og feiling, kanskje aller mest det siste. Spennende er det i hvert fall… (Hagedagboken fortsetter nedenfor.)

Les også 1. hagedagbok: Bortkastet formue?

Hagen akkurat nå - johns hagekalender - sesong: tidlig vår. Foto - john steffensen
Hagen akkurat nå – johns hagekalender – sesong: tidlig vår. Foto – john steffensen

Ett er sikkert; så snart det blir plussgrader og frosten slipper taket, er det supert å luke i alle bed. Lukearbeidet føles 10 ganger lettere akkurat nå. Så hvis man har mulighet til det, start lukejobben snarest. Det vil man ikke angre på. Vær imidlertid obs på at noen av plantene som titter forsiktig frem, er planter man ønsker skal vokse i bedet. Derfor er det alltid lurt å holde oversikt over hvor man har plantet hva. Ellers kan det fort bli som å kaste barnet ut med badevannet…

Men så var det dette med Ukraina… Det ligger og maler i underbevisstheten hele tiden. Jeg ser for meg kvinnen som koster opp store vindusglass etter at blokken hun bor i, var blitt truffet av en rakett. Mens hun koster opp alle glassbitene, synger hun den ukrainske nasjonalsangen mens tårene triller… I samme stund ligger jeg på kne og luker ugress og rydder opp i mine bed akkompagnert av vakker fuglesang, stillhet og fred…. Livet er virkelig urettferdig! 

Aktuelt nå. Les «Bruk av aske i hagen»

Foto øverst på siden: Jay Shah / Unsplash

Gjødsel gjødning plantenæring... Foto cdc unsplash. Www. Johnsteffensen. No
Gjødsel. Slik velger du riktig gjødsel. Klikk på bildet. Mvh john

 

 

 

 

 

 

Foto øverst på siden: Jay Shah / Unsplash

La andre få vite om dette innlegget..