Gratulerer med dagen, Ten Sing!

4. September 2017 er det 50 år siden ten sing startet opp. Www. Johnsteffensen. No

I dag, 4. september, er det 50 år siden eventyret startet

Gratulerer med dagen, Ten Sing

Mandag 4. september 1967 kl 18:30 var første offisielle øving for et Ten Sing-kor i Norge. Det var i Bergens Ynglingeforenings festsal begivenheten fant sted, en øvelse som skulle vise om all entusiasmen som Sing Out hadde skapt i Bergen 17. mai samme år, hadde vært en døgnflue eller om begeistringen fremdeles var levende.

Lars fauske spilte sologitar helt fra starten i 1967. Www. Johnsteffensen. No
En av musikerne i det første ten sing orkesteret; lars fauske på sologitar. Www. Johnsteffensen. No

Det var derfor med stor spenning at Kjell Grønner og hans unge lederstab inviterte til første øving, uten at man hadde særlig mye utstyr å tilby koristene. Et orkester var stablet på bena, en el-gitar, en gammel gitarforsterker og en mikrofon. Festsalen var ryddet slik at skulle være mulig å kunne stille opp som kor.

Det viste seg snart at mange ikke hadde glemt den inspirerende Sing Out Deutschland-konserten i Landåshallen 17. mai, for selv om noen hadde falt fra underveis, var det godt og vel 70 tenåringer som stilte til første øving for femti år siden. Det varte imidlertid ikke lenge før medlemstallet rundet hundre, og det ble nødvendig med venteliste for å bli med i Ten Sing. Utstyr til rundt 100 000 kroner ble etter litt stilt til rådighet av Hagstrøm musikk. Det var Kjell Karlsens orkester sitt gamle utstyr som Ten Sing Bergen fikk overta vederlagsfritt. Straks gikk koret i gang med å bygge opp «et show med mål og mening», og i februar 1968 holdt Ten Sing sin aller første konsert på industristedet Ålvik i Hardanger. Den første avisomtalen av en Ten Sing-forestilling sto å lese i Bergens Tidende dagen etter, og avisen sparte ikke på superlativene.

Noen av de som var med fra starten av i 1967. Www. Johnsteffensen. No
Noen av de aller første ten sing-medlemmene. Kort tid etter oppstarten hadde ten sing bergen mer enn 120 medlemmer. Www. Johnsteffensen. No

Med dette skulle det kristne ungdomsarbeidet i Den norske kirke få et skikkelig løft de neste tiårene. Det begynte så vidt å spire i Bergen på denne dagen for femti år siden, og da Ten Sing opptrådte på det store Tenåringstreffet i Sandefjord året etter, spredte Ten Sing-idéen seg som ild i tørt gress. Snart dukket det opp Ten Sing-kor på hvert nes.

Les mer om Ten Sing Bergen

Det var i Bergen eventyret startet, og den første øvingen var 4. september 1967, datoen som regnes som Ten Sings stiftelsesdag.

Senere denne måneden skal jubilanten feire seg selv, og det kan du lese mer om på Facebook.

Gratulerer med dagen, Ten Sing!

 

La andre få vite om dette innlegget..