Man tager hvad man haver til hagen

Sengekarmer til heder og verdighet. Johnsteffensen. No

Gjenbruk i hagen

Gamle teak-sengekarmer kommer til nytte igjen.

Det er egentlig litt artig dette. På en måte er ringen sluttet for sengesidene på bildet. I år skal de gjøre nytte som pallekarmer der jeg hadde potetåker i fjor. Det artige er at disse sengene, som er mer enn 70 år gamle, i sin tid gjorde nytte på akkurat samme stedet, men da som senger, i et knøttlite, midlertidig kryp-inn eller arbeidsbrakke. Min svigerfar bygget et lite skur der han kunne spise og overnatte da det ble jobbet på tomten. Skuret var en midlertidighet, men inne i det lille bygget var det hjemmekoselig. Blant annet med køysenger.

Ut i min hage. Lykken er en hage. Johnsteffensen. NoTo av sengene ble «avskiltet» for en del år siden, men i år kommer de til heder og verdighet igjen. Om ikke annet til nytte. De er omgjort til to store og gode «pallekarmer» eller kanskje aller helst «sengekarmer». I den ene skal det plantes kepaløk og gulrøtter, i den andre hodesalat og enda mer gulrøtter. Den gamle tildekte pallekarmen til høyre rommer spinat og kålrot. Om en uke eller to skal det såes enda mer spinat og kålrot der, så kan jeg forlenge innhøstningen med flere uker.

Jeg vet at sengesidene ikke er noe vakkert skue, men de gjør i hvert fall nytte, forhåpentligvis i flere sesonger fremover. Jeg kommer til å benytte metoden «No Dig» i år. Dette er en dyrkemetode som det fins mange videoer om på YouTube. Kanskje den mest berømte «No Digger» er engelske Charles Dowding. Sjekk ut noen av hans videoer, så ser du hvor genial metoden er. Jeg har ikke forsøkt «No Dig» tidligere, men i år blir den brukt i flere grønnsaksbed og muligens også i et blomsterbed. Jeg prøver meg litt frem og høster erfaringer.

Men i grønnsakshagen tager man hvad man haver, og lar det stå til. Det er ikke særlig vakkert akkurat nå, men om noen uker legger jeg ut et nytt bilde. Da vil du se at sengekarmene og «No Dig» ikke er så verst likevel. Helt bakerst på bildet, dvs. øverst, har jeg plantet en ny solbærbusk; ‘Narve Viking’. Den har fått flott omtale, og jeg venter spent på de saftfulle og særlig C-vitaminrike bærene. Jeg har også forsøkt meg på kviststiklinger i år, både solbær og rips, og det ser ut for at disse har blitt vellykket. I juni kan jeg si dette med sikkerhet, men det virker som om de er i rute – og at alt går etter planen mht. stiklingene.

Jeg holder deg orientert og kommer plutselig tilbake!

Se flere innlegg om HAGE

Foto av rosen: Jørg Møller (joergelman) – Pixabay

 

La andre få vite om dette innlegget..