Grapefrukt og grapefruktjuice til glede og bekymring…

Aa mh900436914

Grapefruktjuice og grapefrukt kan gjøre underverker, men også gjøre vondt verre

Om grapefruktjuice og kreft

Pasienter som drakk et glass grapefruktjuice daglig, samtidig som de gikk på kreftmedisinen rapamycin, fikk tredobbel virkning av medisinen sett i forhold til andre som ikke drakk grapefruktjuice.Universitetet i Chicago rapporterer om en interessant oppdagelse mht. grapefruktjuice og kreftmedisin. Pasienter som drakk et glass grapefruktjuice daglig, samtidig som de gikk på kreftmedisinen Rapamycin, fikk tredobbel virkning av medisinen sett i forhold til andre som ikke drakk grapefruktjuice. Dette oppsiktsvekkende funnet kan resultere i at pasienter kan få en mer skånsom (og billigere) behandling dersom ytterligere forskning fremviser tilsvarende resultat. Dette i flg. «Vi over 60».

Men... Grapefrukt og grapefruktjuice kan også gjøre skade...Når det gjelder grapefruktjuice, vil jeg for egen del legge til at slik juice kan ha uheldige og utilsiktede bivirkninger dersom en samtidig bruker medisiner. Blant annet skal en styre unna grapefrukt, og i særdeleshet grapefruktjuice, om en samtidig står på kolesterolsenkende medisin. 

Også flere andre medisiner påvirkes av grapefrukt. Det er stoffet furanokumariner i grapefrukten som virker inn på enkelte legemidler. Furanokumariner fins hovedsakelig i grapefruktskallet. Men fordi grapefruktjuice er et resultat av at hele frukten, inkludert skallet, er blitt presset, så er grapefruktjuice verre enn originalfrukten.

Også juice av granateple kan ha utilsiktet virkning på medisiner og bør ikke drikkes sånn uten videre…

Les mer om bivirkninger og hvilke medisiner en ikke bør kombinere med grapefrukt her.

– – –

Trening i kombinasjon med omega 3

En amerikansk studie viser at kvinner over 65 år som trener moderat og samtidig tar omega 3 fettsyrer, får nesten dobbelt så stor muskelmasse som eldre som kun trener. Mange eldre har problemer relatert til sarkopeni (svekket muskelmasse). Den amerikanske studien vil nå bli fulgt opp av en større undersøkelse som også vil inkludere menn, står å lese i «Vi over 60».

La andre få vite om dette innlegget..