Lavkarbo-diett og hjerteinfarkt

Lavkarbo diett lchf. Foto julia pixabay

– Flere vil få hjerteinfarkt, advarer hjertespesialist

Ved lavkarbo-diett: problemet er det mettete fettet fra kjøtt, meieriprodukter - samt eksotiske oljer som kokosolje og palmeolje.
Lchf står for low carb high fat, ofte kalt lavkarbo-diett.

En av Norges fremste eksperter på hjerte- og karsykdommer, forsker og overlege ved Lipidklinikken ved Oslo Universitetssykehus; Kjetil Retterstøl, er klinkende klar på at lavkarbobølgen vil snu den positive utviklingen med redusert hjertedødelighet. Han er tydelig på at mye mettet fett i kosten er helseskadelig – for de aller fleste.

Alt er nemlig ikke ett fett for hjertet. Problemet er det mettede fettet fra kjøtt, meieriprodukter – pluss eksotiske oljer som kokosolje og palmeolje. Retterstøl forteller til bladet «Det nytter» (magasin for LHL) at studiet av mennesker som går på lavkarbo-diett, viser både økt, uendret og lavere kolesterolnivå i blodet. Forskerne mener at disse ulikhetene skyldes fettsyresammenhengen i kosten. Den kan variere temmelig mye, fra ekstrem lavkarbo-diett der mye fisk og omega 3-fettsyrer er hovedingredienser – noe som for ørvig ikke er usunt, til lavkarbo-diett med fett fra de produktene som ble nevnt i innledningen til dette avsnittet, dvs. mettet fett av det usunne slaget.

Lavkarbo-diett, LCHF, uten at en kjenner sine kolesterolverdier, er ikke tilrådelig

Retterstøl er klar på at dersom en velger lavkarbo-diett, må en også kjenne til, og ikke minst følge med, kolesterolnivået i blodet.Retterstøl fremholder at dersom man velger lavkarbo-diett (Low Carb Hig Fat), må man samtidig følge med på kolesterolverdiene. Det fins mennesker, riktignok en ganske liten gruppe, som tåler et høyere inntak av mettet fett uten at kolesterolnivået øker. Problemet er at dette er svært individuelt, og at et høyere inntak for noen kan ha en svært dramatisk effekt!

Du vil trolig ha interesse av «Lavkarbo kan gi hjerteinfarkt»

Mye mettet fett i kosten fører til økt kolesterol, noe som igjen fører til økt fettavleiring på innsiden av blodårene slik at risikoen for hjertesykdom og åreforkalkning blir betydelig større.

Ikke ett fett for hjertet hvilket fett vi spiser

Retterstøl er klar på at dersom man går for en lavkarbo-diett, må man også kjenne til, og ikke minst følge med på, kolesterolnivået i blodet. Kanskje skal man starte med å få sjekket kolesterolverdiene før man eventuelt starter med lavkarbo, for det er på ingen måte ett fett for hjertet hvilket fett vi får i oss.

Foto øverst på siden: Julia (Pixabay)

Hjerte- og karsykdommer. De fire verstingene. Www. Johnsteffensen. No
Fire faktorer som har betydning for hjerte- og karsykdom, klikk på bildet.

 

 

La andre få vite om dette innlegget..