Roma for første gang (5): Praktiske opplysninger som gjør oppholdet enklere…

Roma for første gang - del 5

Roma for første gang  /  Del 5 /  av Britt Hilt Caspersen 

Roma for første gangRoma for første gang

Britt Hilt Caspersen har bodd i Italia en årrekke. Mesteparten av livet har hun vært reiseleder og guide med Italia som spesialområde. Det hun ikke vet om Italia, er neppe verdt å vite. Hun har flere ganger vært gjesteskribent på johnsteffensen.no. Les bl.a. «Langweekend i Roma» og «Med Oska-Travel til Bella Italia». «Roma for første gang» er beregnet på deg som ikke har besøkt byen tidligere. Artikkelserien som opprinnelig var i fire deler, har med dette fått en femte del. Britts innlegg gjør Roma-oppholdet mer spennende, interessant og opplevelsesrikt. Det er kjedelig å finne ut i ettertid at det fantes severdigheter en absolutt burde ha fått med seg når en først var i byen… Britt Hilt Caspersen sørger for at du får de viktigste tingene med deg. Hennes artikler er blant de mest leste på johnsteffensen.no. God lesning og god tur! 

Første gang i Roma – praktiske opplysninger som forenkler oppholdet

Skaff deg heftet «A guest in Rome» når du er i Roma for første gang

Hver søndag er det fullt liv på loppetorget porta portese (foto: britt hilt caspersen)Det første en bør gjøre, er å anskaffe seg heftet «A Guest in Rome» («Un Ospite a Roma») – dette kan en få gratis på Informazioni Turistiche, Via dei Fori Imperiali (gaten går fra Piazza Venezia til Colosseum).  Det er mange turistinformasjonskontorer i Roma, og alle har disse heftene, noen hoteller har også disse i resepsjonen.

Det kommer nytt hefte hver måned. Her finner du all informasjon om Romas severdigheter – åpningstider, dager det er stengt, og priser på inngangsbilletter – pluss mye, mye mer.

APOTEK                     

«Farmacia». Disse finnes det mange av. Apotekene er lette å se; hvitt skilt med grønt kors.

Billetter må kjøpes på forhånd hos enkelte aviskiosker, barer i nærheten av buss-stopp og tabaccaioen.BUSS/METRO             

Busstopp heter «Fermata». Billetter må kjøpes på forhånd hos enkelte aviskiosker, barer i nærheten av buss-stopp og Tabaccaioen. Enkelte steder er det også egne kiosker.

Enkeltbillett € 1,50  /  Dagsbillett € 6  /  3-dagers billett € 16,50  /  Ukebillett € 24.

De toetasjes bussene; Hopp-On Hopp-Off Tour, er et flott alternativ å komme seg rundt i byen med. Prisen i desember 2012 er € 20 for en dag  /  €30 for to dager.

BUTIKKER                   

Butikkene holder åpent fra ca. kl. 9.30 – kl. 20.00. Stengt søndager og helligdager. 

Noen forretninger stenger i ”siesta-tiden”, dvs. fra ca. kl. 13.00 – kl. 16.00, men flere har begynt å holde åpent hele dagen. Noen er også søndagsåpne. 

FRIMERKER                 

På italiensk «Francobollo».  Det er Tabaccaioen eller postkontoret som selger frimerker. Hos Tabaccaioen får en også kjøpt tobakk og sigaretter som det er monopol på i Italia. Utsalgene er lett å se – et stort skilt med mørk bakgrunn og en hvit T på (se bildet).

OBS! Vatikanet har egne frimerker og postkontor, og posten må postes der. 

Det fins mange koselige spisesteder i roma. Dette ligger like ved spansketrappen. (foto: britt hilt caspersen)SPISESTEDER            

Det er forskjellige typer spisesteder. De enkleste er Barer, Tavola Calda og Pizzeria (de har ofte åpent hele dagen). Trattoria og Ristorante har åpent til lunsj (ca. kl. 12.00 – kl. 15.30) og til middag (ca. kl. 19.00 – kl. 23.00).

NB! Man må ”komponere” sitt eget måltid: Bestiller man en kylling eller kotelett, får man bare dette, grønnsaker må bestilles separat!

Alle spisesteder har en stengedag i uken, og det er ofte søndag (Men det er alltid noen som holder åpent). Barer har to priser – en pris dersom man står ved bardisken (som ofte italienerne gjør), og en pris dersom man setter seg ned. 

På “campo de fiori” er det blomster-, frukt-, krydder- og grønnsaksmarked mandag til lørdag formiddag. (foto: britt hilt caspersen)MARKED                     

«Mercato». Loppetorget «Porta Portese» i Trastevere er åpent søndag formiddag.

På «Campo de Fiori» er det blomster-, frukt-, krydder- og grønnsaksmarked mandag til lørdag formiddag. 

TAXI                            

Taxi er forholdsvis billig, men kun når man benytter de autoriserte Taxiene! Disse er hvite med Taxiskilt på taket og taksameter.

Det finnes mange Pirattaxier i Roma. Allerede på flyplassen hører man det sies «Taxi Taxi» overalt. Dette er ikke de autoriserte, de autoriserte sitter i bilene sine utenfor på oppmerkete plasser. 

PETERSKIRKEN / VATIKANMUSEET

Når en er i Roma for første gang, er det mange som ønsker å oppleve Peterskirken. Den er åpen fra kl. 7.00 til kl. 18.30. Skal man unngå lange køer, må man være tidlig på morgenen eller sent om ettermiddagen. Er man med et reiseselskap, har de egne avtaler.

Ved kirkebesøk – husk tilbørlig antrekk – ikke bare skuldre eller shorts!

Når det gjelder Vatikanmuseet, viser jeg til informasjonen i «A guest in Rome». Billetter kan forhåndsbestilles på internett.

Kveldsstemning ved "spansketrappen". Les mer om denne i andre reisebrev fra britt hilt caspersen.Man kan også få en guidet tur i museet og dermed passere forbi hele køen, hvis man kjøper en tur hos Carrani Tours, Via V.E. Orlando 95 (i nærheten av  Piazza della Repubblica). Hotellresepsjonen kan også være behjelpelig med å bestille en slik tur. 

NB: Denne siden ble sist oppdatert i 2013.

Les også:

1 – Hvordan få best mulig utbytte av Roma-turen?

2 – Steder du ikke kan gå glipp av i Roma

3 – Enda flere kjente steder du må få med deg i Roma

4 – Severdighetene står i kø: Peterskirken, Sixtinske kapell, Vatikanmuseet….

 

Sjekk også andre reisebeskrivelser på johnsteffensen.no. Klikk på de grønne knappene over – eller på lenkene nedenfor:

Makeløse Madeira   –   Langweekend i Roma   –   Europas best bevarte middelalderby   –   Travelogues (Reisebrev på engelsk)   –   Min erfaring med Oska-Travel   –   Når du skal fly   –   Pilegrimsveien til Santiago de Compostela (Spania) 

Artikkelforfatter: britt hilt caspersenLes også Britt Hilt Caspersens serier «Langweekend i Roma» og artikkelen «Med Oska-Travel til Bella Italia». (Klikk på titlene.) Du kan også lese mer om artikkelforfatteren Her 

Serien «Roma for første gang» består nå av fem deler.

La andre få vite om dette innlegget..

2 Comments on “Roma for første gang (5): Praktiske opplysninger som gjør oppholdet enklere…”

    1. Hei!
      Takk for tipset! Høres spennende ut. Artig opplegg. Håper maten smaker godt også… Tusen takk for din respons 🙂

Comments are closed.