Mange barn synes de har for lite tid med familien

En fersk undersøkelse viser at mange barn synes de har det for travelt og har for lite tid med familie og venner.

Om å sitte med en kopp kakao og litt til…

Tid vi tilbringer sammen, er den mest dyrebare vi har.De fleste av oss har hendene fulle i en travel hverdag. Det er mye som skal falle på plass, om logistikken skal holde. Alt planlegges, og dagens gjøremål følger en nøye fastlagt plan. Det ene avløser det andre i ett bankende kjør. Også på fritiden. Også i de gylne timene der familien skulle hatt tid for hverandre i hjemmets lune rede…

Jeg viser til Kongens nyttårstale. Kan ikke huske sist jeg lyttet til Hans Majestet på årets siste kveld, men denne gangen tok jeg meg tid, og det jeg hørte var velformulert og reflektert.

Tiden vi tilbringer sammen, er den mest dyrebare vi har

Kong Harald tok bl.a. opp vår generelle travelhet. Han sa: «Mange av brevene jeg mottar, kommer fra barn og unge. Noen vil dele gleder, andre bekymringer. Gjennom mange år har jeg vært spesielt opptatt av barns situasjon. En fersk undersøkelse viser at mange barn synes de har det for travelt og har for lite tid med familie og venner. En ti år gammel jente sa i et intervju: «Det beste er jo bare å sitte med en kopp kakao og prate». Dette er signaler vi voksne må ta på alvor. Vi som er foreldre og besteforeldre, har dessuten fått erfare – både på godt og vondt – at vi aldri kan få tilbrakt nok tid med barna våre. Tiden vi tilbringer sammen, er den mest dyrebare vi har.»

Her trekker Hans Majestet frem noe vesentlig: Det er tiden vi tilbringer sammen, som er den mest dyrebare vi har. Og den tiden skal vi ikke skusle bort. Den betyr uendelig mye! En trenger ikke å dra til fjerne himmelstrøk, eller oppleve noe eksepsjonelt – noe ut over det vanlige. Nei, det er som tiåringen forteller: «Det beste er å sitte med en kopp kakao og prate!».

Det enkle er ofte det beste!Når jeg ser tilbake på min egen oppvekst, var det nettopp disse stundene jeg husker best: Da mor på hytten laget deilig aftensmat med varm sjokolade, og der vi satt rundt salongbordet og spilte kort sammen. Eller når min kone som liten jente, sammen med pappaen sin gikk til en liten haug 300 meter fra huset, der han fant frem en appelsin og de satt og koste seg sammen. Eller gikk opp til den store steinen i elven, en distanse som for en voksen tok 5 minutter, men som for et lite barn var lenger enn langt. Eller når hele familien i påsken la ut på «en ekspedisjon» til nærmeste topp (15 minutter unna), der det ble tent leirbål, nytt medbragt mat og lett etter påskeharens egg i busker og kratt…

Det er slike stunder barna etterlyser, og som de ønsker seg mer av! De etterlyser tid til familie og venner. De ønsker ikke et stramt og hektisk opplegg der den ene aktiviteten avløser den andre ustanselig. Det er ikke eksotiske reiser til USA , Syden eller Det fjerne Østen som er fremst i pannelappen deres. Det beste er bare å sitte med en kopp kakao og prate. Verre er det ikke!

 

 

La andre få vite om dette innlegget..