Hjelp småfuglene nå

Blameis i sno. Hjelp oss foto valentin hintikka pixabay

Slik hjelper du småfuglene nå

Akkurat nå er det mange fugler som sliter med å finne mat. Enorme snømengder kombinert med diverse kuldegrader, vind o.l. skaper betydelige utfordringer for de små. Det blir fort en kamp på liv og død.

Jeg oppfordrer deg til å gi  fuglene hjelp nå, slik at de kan komme seg gjennom disse dagene…

Nå sliter fuglene med å finne mat.Legg ikke mat direkte på bakken, det kan fort tiltrekke seg rotter og mus, dyr som du neppe er interessert i å ha i eller rundt boligen.

Maten til fuglene skal enten plasseres i en fuglemater et stykke over bakkenivå, eller henges opp som meiseboller i busker og trær. De aller beste meisebollene er de du lager selv, og dette er meget enkelt!

Meisebolle i vannbad. 150mfoto johnsteffensen. No
Kopp med meisebolle i vannbad 10-12 sekunder

Matfett er viktig for fuglene akkurat nå

Det som bl.a. binder meisebollene sammen, er matfett, dvs. enten  Flott eller Delfia. Ut over dette trenger du bien ingredienser som fuglene liker. En forbedret oppskrift på meiseboller finner du nedenfor.

Velg former med omhu

Glem ikke at om du lager meiseboller i form, f.eks. en kopp, bør du tenke på at det som til sist skal bli meisebolle, går an å trekke ut av formen/koppen (se bilde nedenfor).

Meisebolle i vannbad

Når meisebollen skal ut av koppen eller formen, må den i et vannbad (med varmt vann i 10-12 sekunder). Da kan du lett dra meisebollene opp av koppen ved å trekke i hyssingen som er «bakt» inn i bollen. Koppen eller formen må derfor være videst øverst. 

Forbedret oppskrift

Oppskrift til 4 eller 5 meiseboller.

250 gram Delfia (eller Flott) matfett

150 gram havregryn

150 gram solsikkekjerner

100 gram sammalt grovt hvetemel *)

150 gram fuglenøtter

En håndfull mandler (ca 30 gram)

(Du kan også bruke rosiner, linfrø, hasselnøtter, eple, brødsmuler etc., bare det ikke er sterkt krydret eller salt.)

*) Et tips: Det viktigste er at du tilsammen har mellom 540 og 570 gram mat, og at det grove melet alltid utgjør ca 100 gram av dette (som i oppskriften).

Hyssing

Slik går du frem for å lage meiseboller:

Hakk opp hasselnøtter og/eller mandler. Dette kan gjøres med en kniv eller kjøkkenmaskin. Bland alt det tørre godt.

Mens dette gjøres, har du matfettet i en panne med svak varme (gjerne laveste temperatur). Lag til en hyssing til hver av meisebollene (dvs. 4 eller 5 stk). La hver tråd være ca 50 cm lang. Bind en halv fyrstikk (uten svovel) til den ene enden. Det er denne enden som skal være inni meisebollen, dvs. nesten i bunnen av koppen/formen. Hyssingen skal senere brukes til oppheng (se bilde).

Når matfettet er smeltet, røres dette godt inn i det tørre. Husk at fettet skal fungere som «lim», og at fettet må komme i kontakt med alt i miksen. Dersom fettet begynner å stivne for tidlig, kan du varme det opp igjen enten i et lunkent vannbad eller på svak varme i en panne.

 

Meiseboller i kopp og etter. 348 foto johnsteffensen. No
Meisebolle i kopp før vannbad – og etter

Npr du skal fjerne formen etter at massen har stivnet (dvs. etter en natt i kjøleskapet eller noen timer i frysen), kan du legge formen i et lunkent vannbad.

Etter 10-12 sekunder trekkes bollen ut av formen. 

Meiseboller som skal brukes på et senere tidspunkt, kan med fordel oppbevares i kjøleskap eller i frys. Fettet kan ved lagring i romtemperatur bli harskt.

Tekst: John Steffensen. Fotos: Valentin Hintikka, Congerdesign, Erik Karits (alle Pixabay) + John Steffensen

Les også: «Småfuglenes vanskeligste tid»

Granmeis foto erik karits
Ikke lett for en granmeis å finne mat akkurat nå

La andre få vite om dette innlegget..