Cinque Terre – fem fascinerende byer som klorer seg fast i bergveggen (2)

Riomaggiore (foto: britt hilt caspersen)

Med Aller Travel til Cinque Terre (Italia)

En reise for sansene – Del 2 

 

Cinque Terre, Camogli-området og Portofino

Britt hilt caspersen har atter besøkt italia, denne gangen med aller travel. (www. Johnsteffensen. No)For noen dager siden kunne du lese første artikkel om Cinque Terre, det spennende landområdet nordvest i Italia (se kartet). Innlegget er ført i pennen av Britt Hilt Caspersen som har bodd i Italia en årrekke. Mesteparten av livet har hun vært reiseleder og guide med Italia som spesialområde. Hun har flere ganger vært gjesteskribent på johnsteffensen.no. Les hennes reisebrev; «Langweekend i Roma» + «Med Oska-Travel til Bella Italia» «Roma for første gang» «Vakre Sicilia». Tidlig i høst (2013) satte Britt atter kursen for Italia, denne gangen til et område hun ikke har besøkt tidligere, og hun valgte å reise med ukebladet Allers gjennom turoperatøren Aller Travel. Her følger andre del av hennes tur med Aller Travel. 

Kart over cinque terre, italia.

 

 

 

Vi befinner oss i regionen Liguria. Italia har 20 regioner, og hver region har stor selvbestemmelsesrett og egen provinshovedstad. I Liguria er Genova hovedstaden.

Vi hadde hele uken base i byen Sestri Levante – en sjarmerende badeby som ligger nord for Cinque Terre. Dette var favorittbyen til H.C. Andersen som har fått en gate oppkalt etter seg her.

Hver region har også sine kulinariske spesialiteter som vi fikk god innføring i, og ikke minst smake på.  Fire retters middag (salat buffé, forrett, hovedrett, dessert) hver kveld var inkludert på Grand Hotel Villa Balbi.

Artikkelen fortsetter under bildet…

Manarola, en av de fem klippebyene i fantastiske cinque terre. (foto: britt hilt caspersen)

 

En av områdets store stoltheter er hjemmesaltet ansjos som ofte er ingrediens i ulike retter på restaurantene. En annen lokal spesialitet er en type tradisjonell pasta som heter ”troffie” og som skal spises med fersklaget pesto til.

Vi var så heldige å få være med kokken på hotellet og lage fersk pesto. Frutti di mare (havets frukter) er selvfølgelig den store spesialiteten. Kanskje fisken du spiser er dratt i land noen timer tidligere av fiskeren du tok bilde av i havnen.

Cinque Terre = Fem land

Før Italia i 1861 ble samlet til ett rike, lå Cinque Terre strategisk til mellom sjørepublikkene Genova og Pisa og fungerte også som garnisonsbyer. Men mest kjent er Cinque Terre som små fiskelandsbyer, og ikke minst den fantastiske beliggenheten på hver sine klipper. Det var sjøen som var bindeleddet til ”verden” utenfor. Jernbanen kom i 1874, og senere ble det også veiforbindelse.

Vernazza er etter min mening den vakreste av byene i cinque terre. (foto: britt hilt caspersen)Cinque Terre (som betyr fem land) er i en Nasjonalpark, og det fins utallige stier byene imellom. Mange av dem er imidlertid stengt på grunn av ras og mangel på vedlikehold. Vi hadde lokale guider med oss hele tiden som ledet oss trygt og godt, og ikke minst all informasjon de formidlet om området vi vandret igjennom.

Den nordligste byen er Monterosso. Det er den største av byene og har en forholdsvis stor sandstrand.

Neste by er Vernazza,  kanskje den vakreste, denne har også en liten sandstrand. Hovedgaten går fra havnen til togstasjonen, og her finner man bl.a. mange hyggelige spisesteder og butikker.

Corniglia, cinque terre (foto: britt hilt caspersen)Så var det Corniglia. Byen ligger på et plattå 100 meter over sjøen og togstasjonen. Her er det 382 trappetrinn opp til den pittoreske byen.

Manarola, her var det bratt og bare klipper ved sjøen. De små fiskebåtene ble trukket langt opp i gatene når de ikke var i bruk.

Den sørligste byen er Riomaggiore.  Byen ligger helt i sjøkanten og bratt oppover to fjellsider med mange fargerike hus.

Alle byene har sin sjarm og særpreg, men min favoritt er Vernazza!

Vi dro også nord for basen vår Sestri Levante – på fotturer.

En dag dro vi til Camogli hvor vi hadde en fin fottur over San Rocco og ned til Porto Pidocchio. Der ble vi hentet med båt. En annen dag hadde vi båttur fra Santa Margherita til Portofino og videre til San Fruttuoso, hvor vi gikk over fjellet til Portofino (fiffens lekeplass), deretter videre til Santa Margherita.

Portofino (foto: britt hilt caspersen)Etter en slik fantastisk tur, er det vanskelig å formidle videre det vi opplevde, både av naturen, de små fargerike fiskelandsbyene, maten, luktene, alt….!  

For reisen til Cinque Terre med Aller Travel ble virkelig en reise for sansene…

[button link=»https://johnsteffensen.no/2013/10/min-erfaring-med-turoperatoren-aller-travel-1/» color=»green»] Til første del…[/button]

 

 

La andre få vite om dette innlegget..