Selskapsleker for voksne
Slik kan gjester som ikke kjenner hverandre fra før, bli bedre kjent med hverandre:
Leker til festen – selskapsleker 15
Hvem skal sitte sammen? Uventet bordsammensetning
Dersom gjestelisten består av folk som ikke kjenner hverandre godt fra før, må en gjerne ty til litt mer underholdning eller program. I så måte er serien Selskapsleker for voksne et godt utgangspunkt.
Husk at gjestelisten kan være alfa og omega for en vellykket fest. Derfor bør en tenke godt over hvem som inviteres.
Det er alltid lurt å ønske gjestene varmt velkommen, samt introdusere dem på en god måte. Det er lett for at folk som kjenner hverandre godt fra før, raskt finner sammen. Dette kan bli en utfordring, særlig hvis de “husvarme” rotter seg sammen og dermed oppleves som en klikk. Det må ikke bli slik at noen får ha egen fest i festen…
Jeg vil komme tilbake til hvordan en fest blir spesiell eller minnerik, men i denne omgang skal vi se nærmere på hvordan bordsammensetningen kan løses. For dette kan gjøres på en rekke måter, og best blir det kanskje om bordmiksen skjer med litt avledning – f.eks. kommer som en overraskelse…
Det er ikke meningen at det som nå beskrives, må gjelde for hele festen, men det kan godt være på denne måten en stund, f.eks.når en spiser.
Før bordsettingen kan gjestene mikses slik:
Del forsamlingen i to. Om det er likt antall mellom kjønnene, kan en sende samtlige damer inn i naborommet (evt. halve besøket). Når gruppene er skilt fra hverandre slik at de ikke kan se inn til hverandre, skal personene i den ene gruppen, f.eks. damene, gi fra seg hver sin sko. Når alle har gjort dette, samles skoene og avleveres til den andre halvdelen. Skoene legges ut over golvet, og deretter får alle finne seg en sko fra haugen. Når alle har hver sin sko, starter “Askepott-jakten”: Dørene åpnes inn til dem som nå kun har en sko på føttene sine. Halve forsamlingen jakter nå skoenes eiere. Når make sko er funnet, skal finneren og sko-eieren sitte sammen under måltidet.
I stedet for at halvparten av gjestene tar av seg en sko, kan en legge ut lange garntråder i ulike farger. I det ene rommet får alle (f.eks. damene) hver sin garntråd og holde i. Trådene trekkes inn under døren til det andre rommet, der gjestene på tilsvarende måte får hver sin tråd å holde i. Så åpnes døren, og spennende blir det å se hvem som holder i tråden i motsatt ende. De to som holder i samme tråd, skal deretter sitte til bords sammen, evt. etter først å ha gått en polynaise.
Flere miksemetoder:
Spillkort klippes på midten. Hver bunke stokkes deretter godt. Den ene halvdelen av de avklippete kortene deles ut til halve besøket, den andre halvdelen til resten. Deretter skal gjestene finne hvem som har fått samme kort.
En reklamelogo deles i to og fordeles på tilsvarende måte.
Et ordtak deles i to. Den ene gruppen får begynnelsen av ordtaket, den andre gruppen får avslutningen. Finn hverandre, gjør ordtaket fullstendig – dvs. korrekt!
Bilmodeller. Den ene gruppen får bilfabrikker (f.eks. VW, Nissan, Skoda, Peugeot….) Den andre gruppen ulike modeller (f.eks. Golf, X-trail, Octavia, 3008….)
Sangtekster deles opp. Eks: “Du skal få en dag i mårå…” / “…som rein og ubrukt står” “Ja, vi elsker….” / “…dette landet”
Deltakerne holder styr på kjendispar, eventyrfigurer, historiske personer etc. Eks: Adam / Eva, Hans / Grete, Angelina / Brad, Knoll / Tott, osv….
Dyr og dyrelyder. Den ene gruppen får lapper med dyr, den andre får dyrelyder. Eks: Ku / Mø, Sau / Bæ, Katt / Mjau, Rev / Ja, si det…!
Samme som over, bare det at den ene gruppen farer rundt i rommet og roper sine respektive dyrelyder: Mø-mø-mø! / Mjau-mjau! / osv.
Dette er en morsom vri som lett fører til muntre replikker og latter: Skaff skruer og muttere i ulike dimensjoner/gjengestørrelser. Gi hver dame en mutter, mennene får hver sin maskinskrue (eller bolt). Kveldens borddame eller kavaler er den som får riktig match mht. mutter og skrue.
Her kommer en stilfull, elegant og respektabel variant av samme opplegg: Kjøp like mange kunstige (eller ekte) roser som det er antall damer/bordkavalerer på festen. Skriv kvinnenes navn på et lite stykke papir (eller en liten klistrelapp). Fest papiret/lappen til stilken. (Ikke la navnene vise når rosene plasseres i en oase (blomsterholder) dekket med aluminiumsfolie. Herrene henter seg hver sin rose fra oppsatsen, finner lappen som er festet til stilken, og leverer rosen til personen med lappens navn. Disse to skal så sitte til bords sammen.
Det er ikke grenser for hvor mange varianter en kan finne av denne leken. Litt skolerelatert blir dette siste: ♥ Dersom en har norske ord på en lapp, blir oppdraget å finne i den andre gruppen den som har samme ord oversatt til engelsk. ♥ Eller kanskje har en trukket et personlig pronomen, f.eks. JEG. Så skal vedkommende finne den som har et annet personlig pronomen, f.eks. DU. ♥ Eller den ene gruppen har matematiske formler eller regnestykker, mens den andre gruppen har svarene på formlene eller regnestykkene. Slik kan en fortsette, bare fantasien setter grenser: ♥ Idrettsfolk, kjemiske formler, insekter, land og hovedsteder osv.
Neste selskapslek: Lille Willy
Alle selskapsleker for voksne
Bildet i teksten: hthanhvu13 (Pixabay). Leken er hentet fra serien Selskapsleker for voksne på www.johnsteffensen.no ©