Dotter i ørene: Noen sliter mer enn andre ved takeoff og landing.
Flyger Dag Ove Lindtvedt forklarer hvorfor enkelte er mer plaget med dotter i ørene enn andre…
Enkelte flyvninger er verre enn andre. Hvorfor oppleves flyreisen ulikt alt etter hvor langt man flyr – og dessuten ulikt fra passasjer til passasjer? Flyger Dag Ove Lindtvedt forklarer hvorfor:
– Det er flere forhold som avgjør om man får utlignet trykkforskjellene i ørene under en flytur, forteller Dag Ove. – Flyet har sitt system; «Aircraft Pressurization System»… og vi har vårt eget; «Human Pressurization System». Mennesker er ikke skapt for å bevege seg vertikalt så hurtig som vi gjør i et fly. Eksempelvis tar det 2 minutter fra du står stille på bakken til du er i 45000 fot i en F16.
Men også passasjerfly er en prøvelse for oss som er skapt for et liv på landjorden. Med andre ord stilles det store krav til flyets system for å gjøre det så «smooth» som mulig. Kroppens kapasitet henger ikke med her.
Konklusjonen er at det som regel er vår egen evne til utligning, som er det svake ledd, og således henger vanligvis dotter i ørene sammen med varierende tilstander hos den enkelte. Noen har fra naturens side trangere – eller kortere/mindre kanaler der utligningen foregår, og dermed sliter mer enn andre under flyvning. Dessuten er «tette» kanaler det store problemet når man kombinerer forkjølelse/influensa med en flytur.
En forklaring på dotter i ørene som oppstår under flyvning til en bestemt destinasjon, kan være at man tilfeldigvis har hatt en tilstand som gjorde at man ikke klarte utligningen som normalt. Min erfaring etter snart 35 år i luften, er at dette ofte skjer uten at man føler seg forkjølet eller syk…
Dotter i ørene; noen flytyper bedre enn andre
Noen flytyper har også bedre systemer enn andre, og gjør det mindre sannsynlig at passasjerene får trykkproblemer. Kanskje er det slik at man under reisen til en og samme destinasjon benytter selskap med samme flytype. Kanskje er det slik at øret ikke «matcher» denne flytypens system helt.
Lengden på flyturen kan også bety noe for kroppens tilstand før nedstigning. Det er med andre ord flere variabler som spiller en rolle for hvorvidt en får dotter i ørene eller ei.
Noen har opplevd at det har vært verst å fly ut av landet, til en destinasjon langt borte, mens hjemturen ikke har vært opplevd som like ille. Det første jeg tenker på i denne sammenheng er at ferieoppholdet, f.eks. i Syden, gjorde turisten godt, og at øregangene derfor ble mer mottagelige for trykkforandringer. Det kan også ha betydning at tilbakereisen skjer etter forholdsvis kort tid, ikke så lenge etter at ditt eget trykksystem fikk «kjørt» seg ved utreise, avslutter Dag Ove Lindtvedt.
Hva blir ditt neste feriemål? Les mer om følgende destinasjoner på johnsteffensen.no:
MADEIRA – ITALIA – SPANIA – ESTLAND – TRAVELOGUES
(Klikk på landene eller bruk kategorien «Reisebrev» øverst på siden.)