Lindås kommunes kamp mot brunsneglen

Lindås kommune utenfor bergen har gjort noe viktig for å bli kvitt den forhatte brunsneglen. Foto - johnsteffensen. No

Gratis Nemaslug til alle husstander i Lindås kommune

Brunsneglen går tøffe tider i møte i Lindås

Jeg hører til de heldige i Hordaland som ikke er spesielt plaget med den forhatte brunsneglen. Bank i bordet… men sneglen har likevel i økende antall sneket seg inn i hagen vår de siste årene, der fjoråret ble det mest brunsneglrike. Bestanden av brunsnegler er imdilertid forholdsvis beskjeden. Enn så lenge… Men folk mange andre steder i landet har store problemer med de glupske, sleipe, brune krypene, og det er ikke uvanlig at en hageeier kan plukke mellom 500 til 1000 snegler hver eneste dag når invasjonen er på sitt verste.

Lindås kommune har nå vist vei og tatt tak i problemet. De har mobilisert. Fungerende ordfører, Nina Bognøy, snakket med stor entusiasme på lokalradioen forleden, og den som ikke var Lindås-buer kunne gjerne ha tenkt seg en like energisk og optimistisk ordfører som fr. Bognøy. Det står respekt av lokalpolitikere som tar initiativ på en slik forbilledlig måte, steller i stand storaksjoner og sørger for utdeling av hundrevis gratis Nemaslug-pakker til kommunens innbyggere. Fire utdelingsplasser måtte til slik at veien for den enkelte innbygger skulle bli kortest mulig. Og det var kø ved hver eneste stasjon. Aksjonen startet i august 2015 og ble en stor suksess, folk gikk mann av huse og tok tak i snegleplagen så det monnet. Etter aksjonen var det mange innbyggere som hadde problemer med å finne brunsnegl i det hele tatt.

Og her er nøkkelen til suksess; felles innsats. At det ikke bare blir en og annen hageeier som foretar seg noe, men at mange gjør det samtidig. Som i Lindås. Innsatsen i 2015 var ikke noe engangstilfelle, for kommunen fortsatte like godt i 2016. I slutten av april var det på an igjen. 1600 poser gratis Nemaslug til alle som ville ha! Snegleaksjonen mobiliserte innbyggerne som svært gjerne ville bidra til å redusere brunsneglplagen betydelig. I tillegg engasjerte aksjonen flere brukere av såkalt varig tilrettelagt arbeid (VTA), dvs Knarvik Industri og Miljø, brukere som gjennom snegleaksjonen fikk en meningsfylt og viktig arbeidsoppgave ved å tilrettelegge 1600 Nemaslug-pakninger.

Lær av Lindås, de har skjønt noe vesentlig; skal en bli kvitt brunsneglen må mange gjøre jobben samtidig, for sneglene holder seg ikke lydig innenfor den enkeltes hagegjerder. De legger etter hvert store områder under seg. Lindås kommune har følgende oppskrift på hva som skal til for å komme brunsneglen til livs: Klipp sneglene i to og mariner dem i Nemaslug-blanding før snegledelene legges ut i hagen. Det er også mulig å lokke snegler til seg med et fat frukt i Nemaslugmarinade – eller vørterøl og Nemaslug. Nemaslug er ikke giftig, det er heller ikke farlig for mennesker eller husdyr. Nemaslug består av bitte små nematoder (levende organismer) som spiser opp sneglen innenfra.

En kan også satse på planter som brunsnegl ikke kan fordra. I følge Bioforsk skygger brunsneglen unna disse plantene:

Brunsnegler holder seg borte fra bl. A. Rosene. Foto - johnsteffensen. No
Brunsnegler holder seg borte fra bl. A. Rosene, her representert med «crocus rose» (austin 2000). Denne rosen blomstrer i kremhvitt aprikosskjær, den tåler regn godt og dufter herlig. Remonterende og robust. Foto – johnsteffensen. No

♦ Astilbe ♦ Begonia ♦ Bringebær

♦ Bjørnebær ♦ Dill ♦ Flittig lise  

♦ Fuksia ♦ Geranium ♦ Isop  

♦ Lavendel ♦ Løvemunn ♦ Steinfrø  

♦ Margarittkultivaren Maggy White  

♦ Pelargonium ♦ Rhododendron

♦ Roser ♦ Stikkelsbær

♦ Kjempevalmue ♦ Krypfredløs

 

Mer om rosen på bildet; les her

La andre få vite om dette innlegget..