Slik vernes hagen mot hjort

Dersom en bruker øynene godt, kan det være at det står en hjort og betrakter deg litt på avstand. Som her, like i nærheten av tettbebyggelsen i bergen. Foto: john magnus steffensen

Gode råd for at hjorten skal skygge banen

Slik vernes hagen mot hjort

Dersom mitt nærområde er representativt for resten av landet eller landsdelen, må det være spesielt mye hjort i år. Jeg vet at på denne tiden (mars/april) trekker hjorten ut på bøene og inn i hagene for å finne mat. Dette kan være ganske plagsomt, ikke minst for hageeiere som får ødelagt diverse planter, blomster som trær. Men hjorten er selektiv, den spiser ikke rubbel og bit. Noen vekster rører den ikke, de hører liksom ikke til dens foretrukne meny. Og skulle hjorten ha spist en giftig plante, spiser den aldri så mye av den at den blir syk.

Men tilbake til mitt nærområde. Det er i tidlige morgentimer en ser de flotte dyrene. Som regel i flokk. I går talte jeg 15 stk på ulike steder, i dag 14. Det formelig kryr av dem, og det er ikke sikkert at jeg fikk med meg alle da jeg kjørte forbi. Tamme er de også. For et par år siden sto vi ansikt til ansikt og betraktet hverandre i fire-fem sekunder. Det var kun fem meter mellom oss på veien, men etter litt tok frykten overhånd, og hjorten fór sin vei. Den ble visst skremt av den bebrillede fyren som kom ham i møte et stykke ovenfor grinden. I går sto en hjort og betraktet meg på 30 meters avstand. Hun eller han sto lenge, så flyktet den av sted sammen med enda et dyr.

Les også: Tatt på fersken!

I min ungdom hørte jeg mine foreldre, naboer og andre fortelle at de hadde sett hjort i grålysningen på hytten. Men selv om jeg også noen ganger var til stede da åpenbaringen fant sted, hendte det nesten aldri at jeg selv fikk sett dem. Kun en gang kan jeg huske at jeg så to hjortedyr som koste seg nede ved elven. Men nå, i 2016, synes bestanden å være betydelig større, for aldri har jeg vel sett så mange eksemplarer av arten som i de siste dagene.

«Send mannen ut i hagen for å pissa»

Til sist vil jeg bringe noen av de tiltakene som lokalavisen Bygdanytt presenterte for å verne hagene mot hjort. For sikkerhets skyld; undertegnede har ikke forsket på dette og har heller ingen egne erfaringer å vise til, men lokalavisens spesialister hadde en del forslag: A) En kan velge planter i hagen som hjorten ikke kan fordra. (Listen over slike planter er lang, så jeg vil komme tilbake til den oversikten senere.) B) Blodmel blandes i vann tilsatt litt salmiakk. Oasis (det svampaktige stoffet som bl.a. benyttes i blomsterdekorasjoner og som også selges i blomsterbutikker) legges i bøtten med blodmel, vann og salmiakk. Deretter plasseres oasisen ut på flere steder i hagen, også i trærne (f.eks. i epletrærne som hjorten elsker). Oasisen må få ny forsyning med blodmjøl, vann, salmiakk ca hver måned, avhengig av vær og vind. C) Muligens kan hvitløk plantet mellom andre hagevekster, holde dyrene på avstand. D) Høyt gjerde (helst mer enn 2 meters høyde) kan være effektivt, men hagen vil da minne mer om en luftegård i et fengsel. E) La gubben i huset slå lens rundt omkring i hagen for å markere sitt territorium. Dette skal visstnok være ganske effektivt. Lokalavisens råd blir derfor «send mannen ut i hagen for å pissa!». F) Et annet råd som jeg har hørt om tidligere, er å utplassere menneskehår på sentrale steder i hagen (f.eks. binde dem sammen i små bunter og henge dem på stolper og i trær). Hårene må skiftes jevnlig, ferske hår har sterkest lukt.

Om du vet om andre metoder som kan beskytte hagen mot hjort, del gjerne med oss andre ved å benytte «Leave A Comment» nedenfor.

 

La andre få vite om dette innlegget..