Bier, humler og jeg elsker Vårpryd

Vårpryd, safirhyacint, puschkinia. Kjær plante med mange navn. Foto: john steffensen for johnsteffensen. No

Vårpryd – Ny i min hage

Puschkinia bærer sitt norske navn med rette: Vårpryd

Vårpryd er en svært vakker og dekorativ løkplante som dukker opp tidlig om våren. Til stor glede for humler, bier, insekter og oss som bor her. Jeg kjøpte løken tidlig høsten 2018. Skjønnheten bærer det latinske navnet Pusckinia libanotica, men har også et annet svært kledelig navn: Safirhyacint. 

Vårpryd eller poschkinia bærer sitt navn med rette. Dette er en villig og vakker plante som man blir veldig glad i. Foto: john steffensen for johnsteffensen. No
Vårpryd (puschkinia) bærer sitt navn med rette. Dette er en villig og vakker vårplante (blomsterløk) som man blir i godt humør av… foto: john steffensen

Den skal visstnok finne seg vel til rette her i landet, selv om den opprinnelig stammer fra Tyrkia, Syria og Libanon. Vårpryd trives nesten over alt, men løken kan råtne om jorden blir for fuktig over tid. I og med at jeg bor i en by der det kan regne ganske mye, tok jeg høyde for fuktproblemet etter at jeg hadde plantet løkene i høst. En lang regnværspeiode med kraftig nedbør var varslet, og derfor dekket jeg plantestedet med en sort søppelsekk. Den ble liggende noen uker til det verste regnet hadde gitt seg. Senere har Vårpryd fått frie tøyler, og den har belønnet oss med stor og langvarig blomsterprakt. Dette er en løkplante jeg virkelig har fått sansen for. Og best av alt; om Vårpryd trives, vil den formere seg med så vel sideløker som at det kommer nye planter via frø. Dermed kan Puschkinia bli vakre tuer i blomsterbedet.

Blomstene er direkte yndige,og har stor tiltrekningskraft på humler og bier som våknet tidlig fra vinterdvalen. Vårpryd kan også brukes som snittblomst i små dekorasjoner/vaser. Men det spørs om man har hjerte til å rive dem vekk fra hagen. Så tidlig om våren er det ikke så mange andre fristende alternativer for humler som har våknet litt tidlig. I en verden der bier og humler er i sterk nedgang, må vi sørge for å ta vare på de som fins, og gi dem et livsgrunnlag som forhåpentligvis kan bidra til at artene ikke bukker under.

Vårpryd – Puschkinia libanotica ble plantet i september 2018 i sandblandet jord med noe granulert kalk. Helt i bunnen fikk den også litt benmel.

NB! Husk at du ikke fjerner bladene før disse er blitt helt gule. Som alle løkplanter, må Vårpryd hente tilbake til løken de næringsstoffene den har brukt for å skape alt det vakre som syns over jordlaget. Og passer du på at den har god drenering – og ikke blir får våt i lange perioder, vil den belønne deg rikelig når den, som en av de første blomstene,  pryder din hage tidlig om våren.

Sjekk johns hagesider. Www. Johnsteffensen. No

La andre få vite om dette innlegget..