Slik plantes blomsterløk
Ikke for sent å plante blomsterløk ennå. Men skal du nyte vårens blomsterprakt, bør du skynde deg…
Fremgangsmåte ved planting av blomsterløk
Settetidspunkt, settedybde, jordblanding og drenering spiller alle en viktig rolle når den vårblomstrende løken skal plantes. Det er viktig at blomsterløken settes i god tid før frosten kommer, slik at løkene får dannet godt med røtter. Husk å vanne dem i tiden etter planting, dermed stimuleres rotveksten. Jo tidligere løken får satt røtter, jo bedre takler den frost og kulde. Du skal imidlertid ikke vanne dersom himmelens sluser står åpne, og det øser ned. Blir det for mye vann, råtner løkene. Løker kan plantes i vanlige bed og i krukker og potter.
Hvor dypt skal løken settes?
Tommelfingerregelen er at løken settes tre ganger så dypt som den selv er høy. En 2 cm høy løk plasseres i et 6 cm dypt hull, osv. Om du setter løken for grunt eller for nært pottekanten, risikerer du at den fryser i løpet av vinteren. Løken bør plantes med spissen opp, røttene ned! Løker i potte kan gjerne plantes litt nærmere hverandre enn i et vanlig bed. Mange gjør den feilen at løkene settes på rekke og rad – eller på geledd med streng symmetri. Dette anbefales ikke. Du får et mye bedre resultat om løkene plantes urytmisk, dvs. litt hulter til bulter. Da blir det hele mer naturlig, for i naturen står ikke planter på rekke og rad.
Egnet jordtype
Løken trives i lett og fin jord, gjerne blandet med en del sand. Hovedfienden er vann som blir stående over tid. Det må du unngå, og derfor er det lurt med sand og litt grov grus eller noen lecakuler i tillegg. Løkene vil trolig takke deg for at du har litt beinmel nederst i hullet (en teskje blandet med litt jord/sand). Beinmel får du kjøpt på et hagesenter.
Frost
Vinterfrost går oftest greit, men i en kraftig kuldeperiode kan du pakke pottene inn i bobleplast og sette krukkene inn til husveggen. For en kortere periode kan krukken plasseres et sted hvor temperaturen holdes mellom frysepunktet og 10 plussgrader.
For flere råd om blomsterløker, sjekk denne lenken. Det anbefales også å se den lille danske videoen under: