Beredskapshagen. Norges beste hagebok?

Bokanmeldelse av hageboka "beredskapshagen". Foto: datsja. No

Bokanmeldelse

Beredskapshagen. Norges beste hagebok?

Abc 1663405 1920Jeg spurte min niese som er over snittet hageinteressert, og som på sitt småbruk tryller frem et hav av grønnsaker og blomster: «Om du skulle velge en hagebok som du har hatt særlig god nytte av, hvilken vil du da trekke frem?» Min niese, som holder til på Østlandet, nærmest «spiser» hagelitteratur, og hun har mange hagebøker i sitt bibliotek.  «Du må nok få flere tips», svarte hun, «men Beredskapshagen av Maria Nordrum m.fl. tror jeg du vil like.»

«Beredskapshagen» – En lettlest og meget god hagebok.

Kanskje norges beste hagebok?
Beredskapshagen er på 224 sider

Få dager senere har jeg kjøpt «Beredskapshagen», og jeg er spent på hvilken bok niesen min har anbefalt. Det tar ikke lang tid før jeg blir bergtatt.

«Beredskapshagen» er en fenomenal bok spekket med mye interessant stoff. Etter å ha lest noen få sider, har jeg allerede lært flere ting jeg ikke visste fra før. «Beredskapshagen» forklarer på en lettfattelig, spennende og pedagogisk flott måte hvordan man skal gå frem for å lage mat ut av plenen eller hagen i tilfelle landet vårt igjen skulle bli rammet av en matvarekrise. Men om så ikke skulle skje, er dyrkingsteknikkene og hageknepene så overbevisende at måten å gjøre det på, kan brukes av enhver hageeier. 

Enkle og naturlige dyrkingsmetoder som fungerer

Forfatterne presenterer hvordan man kan dyrke naturlig med lett tilgjengelige og rimelige ressurser. Boken inneholder litt historiske fakta fra andre ganger da Norge er blitt rammet av matvarekriser, og «Beredskapshagen» gir svært mye praktisk kunnskap om dyrkings- og oppbevaringsmetoder som fungerer – selv om det ikke eksisterer noen matvarekrise. 

Innblikk i Norges matsikkerhet

«Beredskapshagen» er til god hjelp for dem som har lite dyrkingserfaring og minimalt med redskaper. Den presenterer og forklarer meget godt enkle og velprøvde dyrkingsteknikker. Boken gir også et innblikk i Norges matsikkerhet og matvareberedskap.

Inspirasjonen fra den sovjetisk-russiske datsjakulturen er tydelig, med et vell av gode eksempler på hva en kjøkkenhage eller en liten hageflekk kan bety i en krisesituasjon.

– Den beste og mest inspirerende hagebok jeg har lest!

Det er jorda vi må stelle. Har den det bra, har plantene det også bra. Fra datsja. No
Det er jorda som er hemmeligheten, og alt den trenger, fins innen trillebåravstand. (datsja. No)

Undertegnede har masse hagelitteratur i tillegg til mye erfaring fra egen hage. Jeg nøler ikke med å si at «Beredskapshagen» er den mest jordnære og inspirerende hagebok jeg har lest. Sist, men ikke minst, har boken endret mitt syn på hvordan jeg skal gå frem hagen, i pallekarmer, bed og andre grøntarealer.

Forfatterne har lært meg noe essensielt. De skriver bl.a.: «Ord som plenstell og blomsterstell sier noe om at vi heller forholder oss til det som vokser i jorda, og at vi tenker at det er vekstene vi skal stelle. Dette er ikke feil, men heller ikke helt riktig. Det er nemlig jorda vi må stelle, først og fremst, for har den det bra, skjer resten naturlig: Vi får mindre arbeid og større avling.»

«Beredskapshagen» har bidratt til at jeg gleder meg som en unge til å starte opp en ny hagesesong. For i 2024 skal dette foregå på helt andre måter og med andre tiltak enn jeg tidligere har gjort. Som forfatterne skriver: «Død og næringsfattig jord kan restitueres og bli levende, og det gode i et beredskapsperspektiv, er at alt den trenger, egentlig er tilgjengelig i naturen selv – og kanskje til og med i trillebåravstand til hagen.»

«Beredskapshagen» har lært meg masse, og jeg takker så vel forfatterne som min kjære niese, for at de delte sine erfaringer med meg. Om du er en som liker å se masse flotte bilder fra andres hager, samt en mengde eksotiske planteslag, vil du kanskje foretrekke andre hagebøker. Men om du ønsker å gjøre noe drastisk med egen hage, og la plantene dine stortrives der, er denne boken en kjemperessurs. Anbefales! 

Maria Nordrum i samarbeid med Barbro Helga og Anders Nordrum: «BEREDSKAPSHAGEN»

Terningkast:  1   2   3   4   5   6

Vil du lese mer om en beredskapshage og folkene bak bokprosjektet, kan du besøke deres gode blogg datsja.no

 

La andre få vite om dette innlegget..