Smart lynreparasjon av plen

Område av plenen som har fått tøff medfart i løpet av vinteren og ikke minst tidlig vår.... Foto - johnsteffensen. No

Slik fikses plenen fort

Plenen – Ujevnheter og områder med lite gress fikses raskt på denne smarte måten…

Det fins råd for alt, blant annet hvordan plenen raskt kan bli bra igjen etter en vinter som har fart ille med gressflaten. Plenen har fått skader, dvs. områder med lite eller intet gress, eller ujevnheter (hull evt. dumper). Kanskje har innslaget av mose økt betydelig. Fortvil ikke, smir du nå, mens jernet er varmt (dvs. i begynnelsen av mai), kan plenen fort bli som ny igjen med følgende enkle knep:

I en trillebår blandes godt følgende ingredienser: ♦ 3 bøtter støpesand ♦ 1 bøtte kompostjord ♦ 0,5 til 1 kg plenfrø. Sørg for at ingrediensene er tørre slik at fordelingen går greit.

Med en jernrive rives jordbunnen godt for at det skal komme luft til røttene. Med en høygaffel, greip eller noe annet spisst stikkes mange hull (ca 10 cm dype) i plenens overflate. 

Når dette er gjort, strør en sand/jord/plenfrø-blandingen som et tynt toppdekke. Bruk gjerne en piasava-kost for at noe av blandingen skal falle ned i hullene, men ikke tråkk det ned. I tillegg fyller en litt ekstra sand/jord/plenfrø i ujevnheter o.l.. Områder med mose må under enhver omstendighet rakes grundig først (dvs. at mest mulig mose fjernes) før en strør toppdekket utover. Til slutt dusjes det hele lett, men ikke spyl for da vaskes frøene vekk. Har en valgt en plenfrøblanding med raigress, vil plenen bli restituert raskere.

Toppingen ser ikke bra ut den første tiden, men det hele er overgang. I løpet av få uker får en rikelig betalt for innsatsen, for snart vil plenen atter se frodig og velstelt ut.

En lettvint og smart fremgangsmåte. Om behovet for reparasjon ikke er stort, kan en selvsagt ta mindre mengder av ovennevnte ingredienser og blande dem godt sammen. 

 

La andre få vite om dette innlegget..