Hagens letteste grønnsak; rabarbra.

Tidlig om våren skal rabarbraen plantes. Rabarbra digger gjødsel og har heller ikke mye i mot vann. Den må bare ikke bli stående i vann, for da mistrives den. Første året skal du nesten ikke røre planten. Om du klarer å vise litt tålmodighet, får rabarbraen tid til å utvikle seg. Neste år kan du høste litt mer, mens året etter der igjen kan den høstes rikelig. I hvert fall før Sankt Hans. Etter Sankt Hans skal planten stort sett ha fred. Oxalsyren blir mer fremtredende da, spesielt i rabarbra med grønne stilker. Om du likevel må ha litt rabarbra etter Sankt Hans, plukkes bare de minste og ferskeste stilkene.
Tekst og fotos: John Steffensen
Fortvil ikke. Rabarbra kan fryses, og deler du den opp i passende stykker før nedfrysning, har du et arsenal liggende til perioder av året der planten enten ikke er spiselig eller har avsluttet sesongen.
Sjekk serien “Mine vakreste roser”
Jeg har nettopp plantet to rabarbra-planter (bildene). Disse er av den smakfulle, røde typen, der stilken har en herlig jordbærsmak. Derav navnet; ‘Fultons Strawberry Surprise’. Bladene skal ikke spises, de er ikke mat verken for mennesker eller dyr. Men stilken er en delikatesse; den friske og syrlige smaken passer utmerket i grøt, suppe, kompott, saft, syltetøy, hjemmelaget vin, pai og kaker. På nettet fins rabarbraoppskrifter i bøtter og spann. Sjekk alt som kan lages av denne eminente grønnsaken. Fett- og energiinnholdet er lavt. Det høye innholdet av kostfiber er gunstig for fordøyelsen.
Les mer om rabarbra her: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Husk å plante med god avstand, gjerne 65-75 cm mellom hver plante. Holder du jorden ugressfri og fjerner alle blomsterskudd, samt tilfører godt med gjødsel (gjerne kompost), vil rabarbraen gi rikelig igjen. Det første året må du vanne den jevnlig, senere kan du slappe mer av mht. dette. Gi imidlertid ikke opp gjødslingen, for rabarbra elsker gjødsel.
Når du høster, tar du tak i stilken helt nederst, vrir litt og trekker rett opp. Rabarbrastilker skal aldri knekkes. Gjenværende stilkstumper kan begynne å råtne. Husk at det alltid skal være noen blader igjen på planten.
Les min erfaring med kompostering av matavfall. Varmkompost

Takk for påminnelsen. rabarbra er kjempegodt, et kjært barndomsminne. Skal jammen kjøpe en plante eler to. Fin blogg forresten. Digger den
padden
Takk – og lykke til!
Mvh John