Plantetabben

Johns hagedagbok Foto John Steffensen. www.johnsteffensen.no

Plantetabben

#hagedagbok #snakkomhage #johnshagedagbok

Uke 19 Snakk om hage... www.johnsteffensen.no
Klikk for mer

Mai er en fenomenal hagemåned for de fleste, men det avhenger av hvor i landet man holder til. Det er lett å glemme at mange hager fremdeles er dekket av flere desimeter snø. Men om snøen er borte, og du har litt hageinteresse, klør du nok i fingrene etter å få gjort noe utendørs. Dessuten er mai en måned for mange begivenheter, ikke minst den syttende.

Mange ønsker å supplere hagen med noe nytt eller bytte ut det som man ikke har vært helt fornøyd med. Da frister hagesentrene med en mengde planter som man kanskje kommer til å lykkes med. Men bare kanskje… Det vil som regel lønne seg å ikke handle planter på impuls. Det er nemlig ikke sikkert at du har mulighet til å gi planten optimale vekstvilkår. Men har du kjøpt en kresen plante, kan gleden over den bli kortvarig.

I dag vil jeg minne om en viktig og vesentlig detalj som er lett å glemme for en nybegynner. Jeg har selv gjort denne tabben, men nå har jeg lært. Det handler om å gi plantene en optimal start i din hage. En gang, forholdsvis tidlig i min grønne karriere, fant jeg et aldeles nydelig eksemplar av en rhododendron. Den perfekte plante, velformet, frisk og med mange grener og knopper. Dette skulle bli gode greier! Rhododendron trives godt i regnfulle Bergen, så dette var “bankers”. No problem!

Jeg husker at jeg snudde og vendte på planten før jeg plasserte den i hullet. Den fikk en perfekt vinkel i forhold til uteplassen. Jeg hadde rikelig med vann i plantehullet og lot det stå til. Så gjorde jeg en skjebnesvanger feil. Jeg overlot planten til seg selv –  i ukevis. Jeg kastet et blikk på den i ny og ne, men jeg registrerte ikke hva busken forsøkte å fortelle meg. Før det var for sent… Det hadde nemlig vært fantastiske dager, solfylte og varme mai-dager i flere uker. Og i bedet stod den velfriserte skjønnheten og bokstavelig talt vansmekte. Den manglet noe vesentlig; den fikk ikke påfyll av vann!

Les også 1. hagedagbok: Bortkastet formue?

Dermed visnet den flotte planten, og jeg skjønte ikke at dette var min egen feil. Min første tanke var å ta planten med til hagesenteret og reklamere. Som tenkt, så gjort.  Jeg tror jeg var ganske høflig og grei da jeg fremmet min klage. Denne planten må ha hatt en sykdom, prøvde jeg meg. Mannen bak disken stusset og sa: – Kan det tenkes at du har glemt å vanne ofte de første ukene…? Det har jo ikke regnet på lenge, og dette har den nye planten tatt sin død av dersom du ikke har husket å vanne den regelmessig.  Gartneren var en dreven kar som avslørte meg, men han var også en forståelsesfull mann som lot nåde gå for rett. Jeg fikk et nytt eksemplar mot at jeg måtte love å vanne den hver dag så lenge værgudene ikke sørget for en skikkelig rotbløyte.

Etter dette har jeg lært kunsten med å plante nytt. De første 3-4 ukene planten ha rikelig tilgang på vann, den får ikke tørke inn. Det er nå den skal etablere seg og danne sitt rotsystem. Er jorden knusktørr, går dette ikke bra. Da må den gi tapt. Og den slags er som kjent veldig dårlig økonomi for de fleste av oss, for planter er dyre – veldig dyre!

Foto øverst på siden: John Steffensen / johnsteffensen.no

Klikk på Johns hagedagbok for mer.

Mine vakreste roser er en serie på www.johnsteffensen.no - Her følger del 2.
Bli med på rosevandring. Klikk på bildet. Mvh John

 

La andre få vite om dette innlegget..