Johns hagekalender – Tidlig vår

Hagen akkurat nå - johns hagekalender - sesong: tidlig vår. Foto - john steffensen

Johns hagekalender

2  Tidlig vår i hagen

Krokus - et tidlig vårtegn. Foto - john steffensen. Www. Johnsteffensen. No
Krokus – et tidlig vårtegn. Foto – john steffensen. Www. Johnsteffensen. No

I løpet av året følger flere ark i Johns hagekalender, dermed blir det lettere å huske det meste angående hagen. Norge er langstrakt, og det er store forskjeller alt etter hvor i landet en bor. I skrivende stund er det f.eks. full vinter mange steder, mens våren er i gang andre plasser. Derfor tar Johns hagekalender utgangspunkt i det som skjer når våren debuterer der du bor. Kanskje kan det være like greit å studere blad 1 i Johns hagekalender; Senvinter. Men når våren først viser seg, kan følgende gjøremål være aktuelle…

Først et godt råd: Lag din egen hagedagbok der du noterer alt som du foretar deg i hagen. Boken kan bli til uvurderlig hjelp når du skal forstå hvordan din hage fungerer, hva som var lurt å gjøre, og hva som ikke fungerte særlig bra.

Vær oppmerksom på snegler (ofte er de ganske små) som kan gjøre betydelig skade på spirende planter. Rydd unna vissent løv som kan fungere som skjulested for sneglene på dagtid. Vissent løv legges i komposten. Vær obs på at snegler også klatrer opp på buskers greiner og forsyner seg grovt av nye knopper/skudd, f.eks, på hortensia.

Fins det fremdeles snø der du bor, skal du være oppmerksom på at plenen kan bli skadet av isbrann. Grus, sand eller aske får snø og is til å smelte raskere. Dermed unngås brannskader på plenen. 

Sommerblomster plantes innendørs fire til åtte uker før utplanting. Planteslag og størrelse er bl.a. avgjørende for når en bør forplante innendørs. Planter du for tidlig og har det for varmt i rommet der vekstene står, får du strattede (svært tynne og lange) planter. Ikke la planter med forskjellig spiringstid vokse i samme potte eller kasse.

Ikke vær for utålmodig med sommerblomstene som er blitt forplantet innendørs. Vær obs på nattefrosten. Tildekking med filtduk kan være nødvendig (av og på med duken alt ettersom). Planter som ikke tåler frost må enten tas inn om natten eller dekkes godt til. Husk også at planter som er drevet frem innendørs, må gradvis akklimatiseres. Unngå at de blir stående ute for lenge i starten, unngå også at de blir utsatt for kald trekk eller sterk vind. Ikke la dem debutere i sterk sol! Ha is i magen… forhast deg ikke med sommerplantene!

Beskjær bærbuskene når det meste av snøen er borte. Gå frem slik: Skadde eller tørre grener fjernes først. Deretter alle grener som er for gamle (3 år for solbær, 4 år for rips, 5 til 6 år for stikkelsbær). Husk å fjerne grenene helt nede ved bakken. Bringebærplanter tynnes slik at 7 – 8 av de kraftigste skuddene blir værende igjen.

Frukttrær kan beskjæres, men sjekk litteratur om riktig beskjæring og riktig tid for beskjæring, før du setter i gang. (Podekvister for senere ompoding av frukttrær kan tas nå.)

Fjerne døde stilker og blader fra stauder.

Har telen løftet nyplantede vekster, tråkk litt rundt plantene.

Grunngjødslingen er viktig for hele hagens trivsel og frodighet, og du bør ikke komme for sent i gang med gjødslingen. Om du fremdeles har snø i hagen, kan du spre fullgjødsel (hagegjødsel) på snø som er i ferd med å forsvinne. Unntak: Bør ikke gjøres hvis terrenget heller en del.

Når telen er gått – og jorden er tørket opp, kan plenen tromles lett. Luft gressroten og riv gjennom med en god jernrive (evt. en “moseriver”). Samtidig kan finrevet torvmuld eller kompostjord tilføres plenen, men ikke la det ligge så tett at lystilgangen hindres! Husk å fylle igjen evt. groper i plenen.

Bed/plantefelt kan kultiveres i overflaten, men unngå dyp jordbearbeiding.

Dersom jorden er bekvem, kan en så salat, neper, persille, gulrøtter, reddik o.l.

Vær tidlig ute med å fjerne flerårige ugressplanter. Jo tidligere du gjør dette, jo lettere blir jobben!

Jorden forberedes til plantevekst ved å blande inn kompostjord så snart jorden er varm nok.

Husk å gjødsle plenen.

Kalk hvert tredje til femte år. Ikke hvert år! Det blir for heftig.

Plant sommerblomstrende knoller og løker i potter inne.

Les også: Johns hagekalender – Senvinter

 

La andre få vite om dette innlegget..