Hagen i oktober

Johns hagekalender oktober. Krypjonsokkoll i oktober. Foto johnsteffensen. No

Det er vanskelig å si noe generelt om hva man skal gjøre i hagen i oktober, til det er de geografiske forskjellene for store, i tillegg til at oktoberværet kan oppleves ulikt fra år til år. Men om været er OK, er det fortsatt mulig å gjøre en del meningsfylt i hagen.

Bildet over: Krypjonsokkoll gjør seg klar til vinteren. Foto: John Steffensen

Gressklipperen rengjøres og plasseres under tak

For mange er den siste gressklippen unnagjort, men om temperaturen fremdeles er god, og gresset ikke har sluttet å vokse, bør du gi plenen en siste klipp. Glem ikke å rengjøre gressklipperen eller robotklipperen før den settes bort. Bruk en god børste og fjern stivnet gress som har lagt seg innimellom kniver, blad og hjul. Om du ikke fjerner dette nå, vil klipperen ruste og gresset etse på innsiden av klippehuset. Det er god økonomi i å rengjøre gressklipperen, samt skifte olje og smøre alle bevegelige deler. Glem heller ikke å sette gressklipperen under tak. En robotklipper skal lagres innendørs. Det skal ladestasjonen også.

Inn med utemøblene

Utemøbler og grill skal ikke stå utendørs i høstregnet eller når snøen kommer. Plasser dem i en bod eller dra dem inn under et tak eller takutspring. Dekk dem til med presenning slik at regn og snø ikke kan drive inn på utstyret. Grill og hagemøbler koster en god del, og disse vil vare betydelig lenger om man beskytter dem gjennom vinterhalvåret. 

Løv

Johns hagekalender sesongen snart over. Foto www. Johnsteffensen. NoPlenen blir ofte full av løv nå. Om dette får ligge i tette lag på gresset, tar plenen skade. Om du skal rake opp løvet, kaste det eller ta vare på det, er det ulike meninger om. Ett alternativ kan være å lage en løvkompost ved å legge løvet i en haug eller en binge. Slik kompost blir et bra jordforbedringsmiddel.

Glem ikke terrassen. Løv som samles her, vil ødelegge golvet om løvet får råtne der. Prosessen skjer sakte, men det lureste er å spyle eller koste tregolvet flere ganger i denne og neste måned.

Glem heller ikke at planter som breier seg ut over tregolvet, også representerer et problem. Er det lite klaring mellom golv og bladverk, kan dette fort bli et litt for stillestående miljø. Om det dessuten er i skygge, blir det enda verre. Da får ikke golvet tørke ordentlig opp heller. Klipp plantene tilbake. De tåler det nå!

Kalk

De fleste hageeiere behøver ikke å kalke hvert år, men om du ønsker å tilføre jorden kalk, kan dette gjøres nå. Plenen eller grønnsakshagen kan ha godt av litt kalk, og kjøper du den granulerte varianten, brytes kalken saktere ned. Dette kan være lurt med tanke på den nedbørsrike årstiden.

Roser
Jubelvignett 6 for johnsteffensen. No
10 år på nett

Nå kan du gjerne hyppe rosene. Det gjør du ved  å dra omkringliggende jord opp rundt stammen for å gi ekstra beskyttelse. Rosenes podested skal være 10-15 cm under topplaget. Etter mange måneder, kan noe av jordlaget ha blitt vasket eller luket bort, og derfor er det lurt å hyppe rosene. Da klarer rosene seg bedre gjennom vinteren. Det går også an å dekke rosene med tørt løv.

Les om «Mine vakreste roser»

Blomsterpotter og urner

Det kan være smart å sette utepotter, urner o.l. inn til husveggen. Da blir pottejorden ikke så gjennombløt samtidig som krukken eller krukkene får litt varme fra huset. Et annet knep er å legge pottene på siden, slik at vannet ikke kan samle seg i dem. Husk likevel å gi plantene litt vann i løpet av vinteren, for jorden bør ikke bli knusktørr heller.

Rapport fra jordfabrikken etter 15 år. Www. Johnsteffensen. No 2
Lær om varmkompostering. Klikk på bildet!

La andre få vite om dette innlegget..