Hjort dør i hopetall

Hjort har spist barken av selje grener. Foto www. Johnsteffensen. No

Hjort dør i hopetall

Hjort finner verken mat eller drikke

Foto ovenfor: En nabo fant noen seljegrener og la dem på marken et stykke unna huset. Det varte ikke lenge før hjorten fant frem til grenene. Seljens bark blir spist av hjorten, om enn det ikke er favorittretten. Den er også kresen med tanke på bark. Men selje pleier å falle i smak, sånn som her. Foto: johnsteffensen.no

Nå er det bokstavelig talt dødsens vanskelig å være hjort mange steder i landet. Hjort dør i hopetall fordi de verken finner mat eller drikke. Mange unge og svake dyr er nå så avkreftet at de har betydelige problemer i vinterkulden. Bare i vårt nærområde, innenfor en radius på en kilometer, ble det registrert minst seks døde dyr sist uke. Flere av dem var selvdøde, men også noen som måtte avlives pga. at de var så avkreftet. Så godt som hver eneste dag ser jeg hjort når jeg går luftetur med hunden. Kommer jeg hjem om kvelden, spaserer hjorten midt i veibanen. Først når bilen er tre-fire meter fra dyrene, beveger de seg langsomt ut til siden. 

Her har hjorten tatt seg til rette selv. Foto - john steffensen
Det er ikke mange steder i vårt nærområde som ser slik ut, men har har hjorten spist bark rundt trestammen fordi tilgangen på annen mat er katastrofalt liten. Foto: johnsteffensen. No

Dyretragedie

Det er i bergensområdet etter hvert blitt svært mange hjortedyr. Aldri har jeg eller naboene mine sett liknende tilstander. Og fordi bestanden er så stor, er det mange dyr som lider akkurat nå som tilgangen på mat og drikke er blitt vanskelig. I hagen har jeg gjentatte ganger sett hjort i de siste månedene, endatil på terrassen. En kveld stod det to stykker like utenfor inngangsdøren. Det var som om de hadde ringt på og spurt etter noe å spise. Det er tragisk å registrere at mange dyr har det vanskelig nå. For et par dager siden var det en flokk ravner som kretset rundt og rundt oppi åsen. Et illevarslende tegn. Enda en hjort hadde måttet gi tapt. Dette er naturens ubarmhjertige måte å holde bestanden nede, men det er forferdelig å være vitne til dyretragedien uten å kunne gjøre noe med det.

Nabo tok affære

Men som bildet øverst på siden viser; en nabo felte noen seljer og la dem på marken et stykke unna huset. Det varte ikke lenge før hjorten fant frem til grenene. Seljebarken blir spist av hjorten, om enn det ikke er favorittretten. Men kanskje er det nok til at noen dyr kan få energi og krefter nok til å ri stormen av, dvs. at de makter å overleve ukene som kommer. For mange dyr lider nå flere steder i landet, og det er ikke enkelt å få gjort noe med det heller. I hvert fall ikke noe som monner. Noen skarve seljegreiner kan likevel gjøre livssituasjonen litt bedre for dem. Det er lov å håpe…!

Les også: Slik kan du beskytte blomstene mot hjort

Mange reisebrev fra madeira. På www. Johnsteffensen. No

La andre få vite om dette innlegget..