Slik kan ville dyr holdes unna hagen

Holdes unna hagen. Foto christiane pixabay

Kan holde ville dyr unna hagen.

Vi skriver mars 2023, det er kaldt, og det er snø. På denne tiden og i ukene fremover trekker naturens større dyr ned fra fjellet på leting etter mat. I Bergen er det først og fremst hjort som gjør dette, til fortvilelse for mang en hageeier.

Egen «oppfinnelse»

Plommetreet på bildet nederst er av nyere dato. Det ble plantet for et par år siden, men hjorten har dessverre ikke latt det være i fred. Så nå har jeg tatt kampen opp mot villdyret. Det er ikke mye et sivilisert menneske kan foreta seg i så måte, men det fins noen tiltak. Jeg har vært kreativ og utvidet repertoaret med min egen «oppfinnelse». Her skal jeg fortelle hvorfor ville dyr sannsynligvis ikke vil få lyst på mitt plommetres friske skudd. Senere (om et par måneder) skal jeg fortelle hvordan dette har gått. Jeg våger å antyde at jeg har en viss tro på tiltakene.

Mix av kjerringråd
Johnsteffensen. No
Nærbilde av en oasis-kule (a)

Plommetreet er frittstående. Det er «inngjerdet» med fire høye plantestøtter. I to rader er det strukket ulltråd (merket B) mellom stokkene. Ulltråd er også brukt for å endre vinkelen på noen av grenene, dette for at grenene skal bære mer frukt. (Det bør de gjøre, for i fjor kom det bare 2 plommer – før hjorten stjal dem…) Ulltråd er forresten et gammelt kjerringråd for å holde hjortedyr på avstand.

Oasis-kuler

Min egen oppfinnelse er de 5 kulene (merket A på bildet under). Dette er «oasis» (slike som blomsterdekoratørene bruker når de lager dekorasjoner), dvs. den myke, irrgrønne substansen som suger til seg væske, og som samtidig holder avskårne blomster. I og med at jeg bor i Bergen, hender det at det kommer en regnbyge eller tusen. Jeg har derfor laget lokk til de 5 kulene. Dette er lokk fra diverse toalettartikler, som barberskum, dusjskum, deodoranter etc. Lokkene fungerer som regnhatt for oasisen.

Hjemmelagd «anti-vilt spray» fra NTNU

Før oasisen ble hengt opp, la jeg dem en stund i «anti-vilt-væsken» som NTNU (Ringve Botaniske hage) har anbefalt. Den selvlagde miksen av litt chili- og hvitløkspulver kan ikke hjortedyrene fordra. Dyrene skygger banen fordi skuddene og plantene smaker pyton etter å ha blitt dusjet med væsken! Se oppskriften her.

Annenhver kveld

Jeg har fylt en tom «sprayflaske» (Jif e.l.) med anti-vilt-spray. Hver annen dag sprayer jeg grener og stammer (C) med «anti-vilt» i tillegg til at oasis-kulene får ekstra påfyll/spraytåke. Også ulltrådene blir sprayet. Dette middelet dusjer jeg også på andre hageplanter som jeg vet at hjorten liker. Når vekstene blir sprayet, vil ikke hjorten spise dem.

Effektivt mannfolk-tiss

I lokalavisen var det en kvinne som fortalte at det mest effektive hun gjorde for å beskytte hagen sin mot hjort, var å sende gubben ut hver kveld for å tisse litt langs tomtegrensen. Dyrene trekker seg etter sigende unna når de kjenner stram tisse-lukt fra en mann. Om du ønsker å forsøke dette, kan du ta enda en sprayflaske og ha tiss på den. Deretter sprayer du tisset på gjerdestolper – og evt. på de 4 stolpene som er rundt treet du vil beskytte, pluss på grenene, trådene og oasiskulene (om du velger å bruke det). Dette vil trolig holde hjorten borte, et regime som du kan avslutte når de ville dyrene finner nok næring i skog og fjell, sånn cirka i månedsskiftet april/mai.

Beskyttelse mot hjort. Foto www. Johnsteffensen. No
Plommetreet «inngjerdet» med 4 stolper, ulltråd og oasiskuler.

Fotos: Øverst – Christiane (Pixabay). Øvrige – John Steffensen

 

La andre få vite om dette innlegget..