Nonnenes dal – stedet Gud gjemte

Nonnenes dal, madeira. Foto: www. Johnsteffensen. No

Nonnenes dal – Madeira reisebrev nr. 6

Nonnenes dal har brent seg fast på netthinnen

Nonnenes dal, madeira. Foto: www. Johnsteffensen. NoMed 11 skip inntok godt over 900 pirater Madeira i 1566. Åtte hundre av dem gikk i land. De fór skånselsløst frem; de plyndret, herjet og voldtok. I 16 samfulle dager fortsatte marerittet. Mange maderianere fikk et svært så ublidt møte med de barbariske piratene.

Nonnene på Santa Clara-klosteret visste imidlertid råd. De tok med seg en del av lokalbefolkningen og søkte tilflukt i et bortgjemt, gudsforlatt og utilgjengelig dalføre et stykke fra kysten. Her gjemte de seg for piratene, og de klarte å unnslippe grusomhetene. Etter dette ble den dype dalen mellom de mange hundre meter stupbratte klippene kalt Nonnenes dal – eller Curral das Freiras som det heter på portugisisk.

Nonnenes dal er ubeskrivelig

Utsikt over nonnenes dal. Foto: www. Johnsteffensen. NoFor dette er virkelig et sted som er verdt å besøke! Når en skuer ut over den uhyre trange dalen (fra et av Madeiras mest besøkte utsiktspunkter rett under toppen av 1094 meter høye Pico do Serrado), så blir en nærmest slått i bakken av det en ser. For dette er et utsiktspunkt i ordets rette forstand. Det er stupbratt, omtrent som på Prekestolen i Lysefjorden, rett ned til dalen der nonnene søkte tilflukt for 450 år siden.

En kan nesten tro at den dype dalen er et resultat av vulkansk aktivitet, men så er ikke tilfelle. Dette er ikke noe vulkankrater, det er en dal som er blitt gravd ut sakte, men sikkert gjennom årtusener av naturen selv. Stedet kan på mange måter minne om Trollstigen, men Curral das Freiras (Nonnenes dal) er enda mer imponerende. Selv for en garvet vestlending som er vant til litt av hvert fra naturens side… Det går et høylydt hvin gjennom den lille bussen første gang vi svinger ut på veien som delvis er minert inn i fjellsiden. Utsikten minner om det en ser fra fly. Her er det like ned i avgrunnen. Trøsten er at bussen er ny – og at sjåføren virker både edru og dyktig. Men er han ikke vel hard på gasspedalen…?

Inngifte ble et problem i Nonnenes dal

Fra sentrum av nonnenes dal. Foto: www. Johnsteffensen. NoEtter nærmere 10 minutter er vi på Eira do Serrado – et bittelite turiststed med butikk, restaurant og kort vei til det fantastiske utsiktspunktet.

En time senere forflytter vi oss ned til selve landsbyen i dalbunnen der de fleste av de 2 500 innbyggerne øyensynlig tar livet med ro. Aktiviteten er laber, men så er det også betydelig arbeidsløshet i Nonnenes dal. Ikke bare er Madeira rammet av Europas økonomiske problemer, det gjør det ikke bedre at det nesten ikke fins arbeidsplasser i Curral das Freiras. Tidligere var Nonnenes dal svært så isolert fra omverdenen, så utilgjengelig at det etter hvert også ble problematisk med tanke på det å stifte familie. Inngifte og ekteskap mellom personer i nær slekt forekom, noe som selvsagt ikke var gunstig med tanke på det å få barn sammen. Senere, da Nonnenes dal fikk veiutløsning, ble det lettere å søke livsledsager andre steder. Samtidig ble det enklere å forlate Nonnenes dal for godt – på jakt etter arbeid.

Årlig kastanje-festival i Nonnenes dal

De fleste innbyggerne i Nonnenes dal lever av å dyrke jorden. Blant annet er det mange som høster kastanjer, og disse skal være både velsmakende og gode, og er også viktig i den daglige matlagingen. Hvert år arrangeres det en stor kastanje-festival i Nonnens dal. Denne (The Chestnut Festival) går av stabelen i november.

Eira do serrado - 1053 moh. Er madeiras mest besøkte utsiktspunkt. Her har en fantastisk utsikt over nonnenes dal. Foto: www. Johnsteffensen. NoBesøker du Madeira, kan du ta deg frem til den bortgjemte dalen enten med buss eller drosje. En guidet tur til Nonnenes dal i egen drosje er heller ikke noen kostbar affære. Bilturen fra Funchal til Nonnenes dal er unnagjort på en halvtime.  

[button link=»https://johnsteffensen.no/2012/08/madeiravin-en-tilfeldig-oppfinnelse/» color=»purple»] Mer om Madeira[/button]

 

Tekst og fotos: John Steffensen 

Flere Madeira-reisebrev: 1: Makeløse Madeira  2: Fra mystisk øy til ferieperle  3: Funchal; en fargerik blanding av likt og ulikt  4: Miss Phelps lanserte Madeirabroderi i London  5: Uforglemmelig aften på Do Forte restaurant  Noen av dem fins også i engelsk utgave.)

La andre få vite om dette innlegget..

2 Comments on “Nonnenes dal – stedet Gud gjemte”

  1. Igjen et interessant reisebrev fra Madeira. Leser alt med stor interesse:-)

    1. Tusen takk for hyggelig og inspirerende tilbakemelding, Britt! Jeg kommer til å skrive flere reisebrev fra den vakre Atlanterhavsøyen. Det fins mye å oppleve der, og jeg rakk ikke over alt sist vi var på Madeira. Men nå er ny tur bestilt, og jeg gleder meg til gjensynet…
      Om noen uker følger også reisebrev fra et annet spennende turistmål: Tallinn i Estland.
      Ha en riktig hyggelig sommer! Takk for at du følger johnsteffensen.no 🙂 Det gleder meg!

Comments are closed.