Oppskrift på meiseboller…

Lille blå. Meisene er meget menneskekjære. Foto torill elisabeth ingebrigtsen aune

Meiseboller. Selvgjort er velgjort.

Meiseboller som du lager selv, er fuglenes favoritt  

Slik lager du meiseboller…

Blåmeis på fuglebrettet. Å holde nøtter og solsikkefrø på denne måten er typisk for meisene. Foto torill elisabeth ingebrigtsen aune
En skjønn liten blåmeis spiser fuglenøtter på karakteristisk vis. Ved å holde nøtten med begge beina. Foto – torill elisabeth ingebrigtsen aune

Det er ikke noe hokus-pokus å lage meiseboller selv. Småfuglene har mye på menyen, så en del av det som kanskje ellers hadde havnet i søppelet, slik som tørre brødskiver etc., er god mat for fuglene. Det eneste du må passe på, er at fuglematen ikke er salt. F.eks. er salte nøtter tabu, det kan fort bli fuglenes bane.

Les også om Meisenes merkverdigheter

Meiseboller behøver et «lim», dvs. matfett. «Flott» matfett er rimeligere enn «Delfia», og begge kan benyttes. «Flott» har et lavere smeltepunkt, men går likevel greit i de fleste tilfeller. «Delfia» gir imidlertid bedre hold, og når solen begynner å varme ut på vårparten, er «Delfia» å foretrekke. Matfett er billigere i Sverige, og har du mulighet til å handle der, skal du se etter «ister».

Meiseboller kan lages av svært mye. Her er noen av ingrediensene.. ,. Foto - www. Johnsteffensen. No
Meiseboller kan lages av svært mye. Her er noen av ingrediensene.. ,. Foto – www. Johnsteffensen. No

Meiseboller som fugler foretrekker, kan lages etter følgende oppskrift som rekker til ca 5 boller: (Hjemmelagde meiseboller har en tettere konsistens enn «kjøpeboller». Derfor varer de hjemmelagde lenger.)

250 gram Delfia matfett

70 gram havregryn

100 gram solsikkekjerner

100 gram sammalt grovt hvetemel

150 gram fuglenøtter

En håndfull mandler

(Du kan også bruke rosiner, linfrø, hasselnøtter, eple, brødsmuler etc., bare det ikke er sterkt krydret eller salt.)

Hyssing

Slik går du frem:

Hakk opp fuglenøtter og mandler. Dette kan gjøres med en kniv eller kjøkkenmaskin. Bland alt det tørre godt.

Meiseboller trenger et lim. Her smeltes delfia matfett på svakeste varme. Foto - www. Johnsteffensen. No
Meiseboller trenger et lim. Her smeltes delfia matfett på svakeste varme. Foto – www. Johnsteffensen. No

Mens dette gjøres, har du matfettet i en panne med svak varme (gjerne laveste temperatur). Når matfettet er smeltet, røres dette godt inn i det tørre. Husk at fettet skal fungere som «lim», og at fettet må komme i kontakt med alt i miksen. Dersom fettet begynner å stivne for tidlig, kan du varme det opp igjen enten i et lunkent vannbad eller med svak varme i en panne.

Når miksen er håndterlig, lages passe store boller av «deigen». Før du klemmer godt til, legg en hyssing (som oppheng) i bollen. Sørg for at hyssingen bukter seg noe inni bollen, slik at tauet ikke kan trekkes rett ut. Pass på at hyssingen befinner seg inni hele bollen (ikke bare på toppen). Du kan også fylle miksen i melkekartonger der du senere, når fuglematen har stivnet, lager vinduer/åpninger. Du kan fylle tomme yoghurt-beger, glass, kopper etc., men husk at meisebollen må ha et oppheng (hyssing). 

Les også om Fuglekassebygging

Hjemmelaget meisemat. Småfuglene elsker denne ferskvaren. Foto - www. Johnsteffensen. No
Hjemmelaget meisemat. Småfuglene elsker ferske meiseboller, og de varer lenger enn de som kjøpes ferdig over disk. Foto – www. Johnsteffensen. No

Om du ønsker å fjerne formen etter at massen har stivnet (dvs. etter en natt i kjøleskapet eller noen timer i frysen), kan du legge formen i et lunkent vannbad. Etter noen minutter trekkes massen ut av formen. Bruk former som ikke er smalere oppe enn i bunnen, ellers får du problemer med å trekke ut fuglematen. 

Meiseboller som skal brukes på et senere tidspunkt, kan med fordel oppbevares i kjøleskap eller fryser. Fettet kan ved lagring i romtemperatur, harskne.

Fotos: De to meise-bildene øverst er fotografert av Torill Elisabeth Ingebrigtsen Aune og utgitt med hennes tillatelse.

Tekst: John Steffensen

Les også: «Småfuglenes vanskeligste tid»

 

La andre få vite om dette innlegget..