Meiseboller. Selvgjort er velgjort.
Meiseboller som du lager selv, er fuglenes favoritt
Slik lager du meiseboller…
Det er ikke noe hokus-pokus å lage meiseboller selv. Småfuglene har mye på menyen, så en del av det som kanskje ellers hadde havnet i søppelet, slik som tørre brødskiver etc., er god mat for fuglene. Det eneste du må passe på, er at fuglematen ikke er salt. F.eks. er salte nøtter tabu, det kan fort bli fuglenes bane.
Les også om Meisenes merkverdigheter
Meiseboller behøver et “lim”, dvs. matfett. “Flott” matfett er rimeligere enn “Delfia”, og begge kan benyttes. “Flott” har et lavere smeltepunkt, men går likevel greit i de fleste tilfeller. “Delfia” gir imidlertid bedre hold, og når solen begynner å varme ut på vårparten, er “Delfia” å foretrekke. Matfett er billigere i Sverige, og har du mulighet til å handle der, skal du se etter “ister”.
Meiseboller som fugler foretrekker, kan lages etter følgende oppskrift som rekker til ca 5 boller: (Hjemmelagde meiseboller har en tettere konsistens enn “kjøpeboller”. Derfor varer de hjemmelagde lenger.)
250 gram Delfia matfett
70 gram havregryn
100 gram solsikkekjerner
100 gram sammalt grovt hvetemel
150 gram fuglenøtter
En håndfull mandler
(Du kan også bruke rosiner, linfrø, hasselnøtter, eple, brødsmuler etc., bare det ikke er sterkt krydret eller salt.)
Hyssing
Slik går du frem:
Hakk opp fuglenøtter og mandler. Dette kan gjøres med en kniv eller kjøkkenmaskin. Bland alt det tørre godt.
Mens dette gjøres, har du matfettet i en panne med svak varme (gjerne laveste temperatur). Når matfettet er smeltet, røres dette godt inn i det tørre. Husk at fettet skal fungere som “lim”, og at fettet må komme i kontakt med alt i miksen. Dersom fettet begynner å stivne for tidlig, kan du varme det opp igjen enten i et lunkent vannbad eller med svak varme i en panne.
Når miksen er håndterlig, lages passe store boller av “deigen”. Før du klemmer godt til, legg en hyssing (som oppheng) i bollen. Sørg for at hyssingen bukter seg noe inni bollen, slik at tauet ikke kan trekkes rett ut. Pass på at hyssingen befinner seg inni hele bollen (ikke bare på toppen). Du kan også fylle miksen i melkekartonger der du senere, når fuglematen har stivnet, lager vinduer/åpninger. Du kan fylle tomme yoghurt-beger, glass, kopper etc., men husk at meisebollen må ha et oppheng (hyssing).
Les også om Fuglekassebygging
Om du ønsker å fjerne formen etter at massen har stivnet (dvs. etter en natt i kjøleskapet eller noen timer i frysen), kan du legge formen i et lunkent vannbad. Etter noen minutter trekkes massen ut av formen. Bruk former som ikke er smalere oppe enn i bunnen, ellers får du problemer med å trekke ut fuglematen.
Meiseboller som skal brukes på et senere tidspunkt, kan med fordel oppbevares i kjøleskap eller fryser. Fettet kan ved lagring i romtemperatur, harskne.
Fotos: De to meise-bildene øverst er fotografert av Torill Elisabeth Ingebrigtsen Aune og utgitt med hennes tillatelse.
Tekst: John Steffensen
Les også: “Småfuglenes vanskeligste tid”