Luciadagen, 13. desember, er til minne om henne som brakte lys til forfulgte

Luciadagen markeres 13. Desember

Sankta Lucias dag – 13. desember 

Lucias mot og godhet feires med lys og lussekatter

Luciadagen markeres 13. DesemberSkikken med en hvitkledd pike med brennende lys på hodet omgitt av en rekke oppvartende terner, stammer trolig fra Tyskland. Til Norge kom Lucia-feiringen fra Sverige der den fikk nytt liv for rundt 90 år siden. Lucia-tradisjonen har en sterkere forankring i Sverige enn den har hos oss, men de siste tiårene har Norge kommet sterkt etter, ikke minst fordi Luciadagen, 13. desember, markeres i de fleste barnehager og blant de minste elevene i grunnskolen.

Det er ganske stemningsfullt når den lille prosesjonen av hvitkledde «engler» går fra rom til rom samtidig som de synger Lucia-sangen (se videoen nedenfor). Barna holder kurver med lussekatter (se oppskrift lenger nede), og underveis deler de ut de små kakene til alle de møter på sin vei.

For den virkelige Lucia har en gang levd, og hun satte så dype spor etter seg at hun ble opphøyd til helgen etter sin død. Lucia var villig til å ofre alt for sine medmennesker. Hun var uredd og våget seg bl.a. ned i katakombene, de underjordiske hulene i Roma, som var tilfluktssted for de kristne som ble forfulgt av den romerske keiseren. Lucia brakte lys til de forfulgte i deres mørke tilværelse.

Da moren til Lucia en gang ble svært syk og holdt på å dø, bestemte Lucia seg for å gi alt hun eide til fattige kristne dersom moren ble frisk igjen. Dette likte Lucias rike forlovede svært dårlig, han ble rasende og anga henne. Keiseren som ikke hadde noe til overs for Lucias liv og lære, dømte henne så til døden på bålet. 

I følge sagnet ville ikke flammene ta tak i henne der hun stod på bålet. Flammene vek bort fra hennes kropp. Hun skal samtidig ha holdt en brennende lampe i sin hånd. Men selv om bålbrenningen ble en fiasko, og hun kom levende fra dette, ble hun likevel tatt livet av etterpå.

Om du vil bake lussekatter til Luciadagen, prøv oppskriften nedenfor:

[youtube_video clip_id=»L1r15vilR4c»]

 

LUSSEKATTER

150 g meierismør

5 dl melk

50 g gjær

1 egg

1/2 ts gurkemeie (evt. 1 g safran)

150 g sukker

ca 16 dl hvetemel

1/2 ts salt

2 ts kardemomme

Lussekatter 

 

Pensling:

1 sammenvispet egg

Pyntes med rosiner (behov ca 1 dl)

 

Slik gjør du:

 Smelt smøret. Tilsett melk. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken.

 Rør i sukker, salt, kardemomme, gurkemeie (eller safran) og mel til deigen er passe fast. La deigen heve under plast på et lunt sted til den er dobbel størrelse.

Stekeovn på 250 °C. Ta fram stekeplater som du smører eller har på bakepapir.

 Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Del i ca. 30 biter. Form ulike lussekatter, bare fantasien setter grenser.

 Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplaten og la dem heve under plast på et lunt sted i minst 15 minutter.

 Pensle med sammenvispet egg og pynt med rosiner.

 Stek lussekattene midt i ovnen i ca 5 – 8 minutter til de blir gylne.

 La dem avkjøles litt på rist før servering. NB! Lussekattene smaker aller best når de er litt lunkne.

 

 

La andre få vite om dette innlegget..